Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται στους πολίτες μέσω του gov.gr σχετικά με το Κτηματολόγιο, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 16 Απριλίου σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική καινοτομία, καθώς όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα της χώρας γίνονται εξ αποστάσεως προσβάσιμα στους ιδιοκτήτες και στους επαγγελματίες του χώρου, καταργώντας τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα, όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο, πλέον οι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να κάνουν ψηφιακό έλεγχο στα ακίνητα που τους αφορούν μέσω του ktimatologio.gov.gr, ενώ μετά την αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr) είναι διαθέσιμο σε όλους το χαρτογραφικό υλικό της χώρας, εμπλουτισμένο με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου.

Η λειτουργία της υπηρεσίας ρυθμίζεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Γιώργος Κώτσηρας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ένα χρόνο μετά, το gov.gr προσθέτει ακόμα μία σημαντική λειτουργία που αφορά την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βήμα, που έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων και των επαγγελματιών (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.ά.) και κατ’ επέκταση ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη που δίνουμε κατά της γραφειοκρατίας.

Αποκλειστικός γνώμονάς μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».