Αποκαλυπτική ήταν, για μια ακόμα φορά, η συζήτηση η οποία έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού CRT_OIKONOMOPOULOS_200
Συμβουλίου Μεγαρέων της 28/7/2016 και αφορούσε στον οικονομικό απολογισμό (ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2015 – 2016) της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα δημοτικό νομικό πρόσωπο το οποίο διαχρονικά συσσωρεύει χρέη, θεωρητικά εις βάρος του, ουσιαστικά όμως εις βάρος του Δήμου αφού ο Δήμος εγγυάται για την επιχείρησή.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό εκκαθάριση αλλά στο πλαίσιο του αναβλητικού πνεύματος το οποίο επικρατεί σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού δημοσίου οι δύο τελευταίες διοικήσεις του Δήμου Μεγαρέων, δηλαδή των Δημάρχων Μαρινάκη και Σταμούλη φαίνεται να επιλέγουν την επιμήκυνση της  εκκαθάρισης σε μεγάλο βάθος χρόνου παρά να κλείσει η επιχείρηση και τα χρέη της να περάσουν στον Δήμο γιατί σε τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις για τον Δήμο θα είναι καταστροφικές.
Η ΔΕΥΑΜ είναι στην ουσία μια «βόμβα» και ο κάθε δήμαρχος δεν επιθυμεί να σκάσει στα χέρια του.

ΑΙΤΙΕΣ  ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜ

Συχνά δίδοdeyamνται αφορμές στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνονται συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΔΕΥΑΜ  αλλά η εκάστοτε διοίκηση μεταφέρει την ουσία της συζήτησης στο μέλλον.
Τα χρέη συσσωρεύονται στην επιχείρηση για δύο βασικές αιτίες.
Η πρώτη είναι ότι χάνεται 60% της ποσότητας του νερού η οποία αγοράζεται από την ΕΥΔΑΠ και η δεύτερη είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί των πελατών / καταναλωτών.
Εξ αιτίας αυτών των δύο αιτιών η ΔΕΥΑΜ δεν πληρώνει ποτέ την προμηθεύτρια ΕΥΔΑΠ παρά μόνο όταν δέχεται επιχορηγήσεις για το σκοπό αυτό.

Σήμερα η ΔΕΥΑΜ μεταφέρει χρέος περίπου €5,5 εκατομμυρίων το οποίο αυξάνεται καθημερινά. Όμως το χειρότερο είναι ότι για το χρέος εγγυάται ο Δήμος Μεγαρέων. Αν κλείσει η ΔΕΥΑΜ τότε ο Δήμος θα επωμισθεί το χρέος και θα πτωχεύσει και επισήμως.
Αυτό είναι το μεγάλο και δυσεπίλυτο ζήτημα των διοικήσεων το οποίο ευλόγως ο κάθε δήμαρχος αποφεύγει να αγγίξει ουσιαστικά.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

  • Οι παρατάξεις Σταμούλη και Μαρινάκη υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν πρέπει να λυθεί αφού αυτό είναι καταστροφικό αλλά θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό και αντικείμενό της και με νέο καταστατικό να συνεχίσει.
    Αυτή η πρόταση όμως δεν είναι εφικτή αφού πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάριση αφ’ ης στιγμής έχει δρομολογηθεί
  • Στον αντίποδα, η παράταξη Μπερδελή, υποστηρίζει ότι η εταιρεία οφείλει να εκκαθαρισθεί το συντομότερο δυνατό εφόσον ποτέ δεν είναι δυνατό να είναι κερδοφόρα. Παραθέτει τον ακόλουθο ισχυρισμό. «Ακόμα κι αν η εταιρεία πωλούσε όλες τις ποσότητες νερού τις οποίες αγοράζει, πάλι θα συσσώρευε χρέη.

CRT_FWTIOU_200ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
Κατά τη συζήτηση ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Φωτίου, ο οποίος υπήρξε Δήμαρχος Νέας Περάμου για 8 χρόνια προτείνει να επιδιωχθεί μια 3η λύση. Ο Δήμος ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των δικτύων ύδρευσης, να διαπραγματευθεί την ανταλλαγή του χρέους με το δίκτυο και η εκμετάλλευση του νερού να περάσει στα χέρια της ΔΕΥΑΜ.
Και υποστηρίζει αυτήν την άποψη ο κ. Φωτίου δεομένου έτσι έπραξε στην περίπτωση του δικτύου ύδρευσης στην συνοικία της Νέας Περάμου Άγιος Παντελεήμονας.

Πράγματι η άποψη του κ. Φωτίου παρουσιάζει ενδιαφέρον αλλά ήταν διαφορετικές οι οικονομικές συνθήκες της χώρας όταν εκείνος έκλεισε την συγκεκριμένη συμφωνία.

Παρά ταύτα, η πρόταση Φωτίου είναι ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως ο Δήμος θα πρέπει να την διερευνήσει.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθούν τρία σημαντικά κομβικά σημεία.

    • 2010 ο Δήμαρχος Δημήτρης Στρατιώτης οδήγησε την ΔΕΥΑΜ σε εκκαθάριση με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να στηρίζει μια διαρκώς χρεούμενη εταιρεία η οποία δεν έχει μέλλον. Απέλυσε 46 υπαλλήλους και ταυτόχρονα μετέφερε 36 από αυτούς στον Δήμο, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του αναλόγως.
    • 2012 ο Δήμαρχος Μαρινάκης προσέλαβε 9 από τους 10 εναπομείναντες  απολυμένους μετά από δικαστική απόφαση
    • 2015 ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης γκάζωσε την εκκαθάριση η οποία είχε βαλτώσει