Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το χρέος της υπό εκκαθάριση ΔΕΥΑΜ το οποίο έχει ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ με θέμα την αναδοχή τους από τον Δήμο.
Ο Δήμος καλείται να πάρει στις πλάτες του το χρέος δεδομένου ότι καθώς οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς την ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΗ, υπερβαίνουν το καθαρό ενεργητικό της, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει χορηγήσει ο εκκαθαριστής της.
Λύση η οποία απ’ όλες τις πλευρές θεωρείται ως μονόδρομος, χωρίς δηλαδή εναλλακτικούς τρόπους.

Για το θέμα ο Δήμαρχος επικαλείται προφορική διαβεβαίωσή του από τον Υπουργό Εσωτερικών Σκουλέτη ότι το Υπουργείο θα επιχορηγήσει το δήμο με το αντίστοιχο ποσό του χρέους, αρκεί ο δήμος να αποδεχθεί τη διαδικασία την οποία προτείνει το Υπουργείο.

Ο συνδυασμός του τέως Δημάρχου Γιάννη Μαρινάκη αφενός συμφωνεί με την διαδικασία, αφετέρου κάνει μια ιστορική αναφορά προκειμένου να καταγγείλει στον λαό των Μεγάρων ότι ο νυν Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης άλλα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και άλλα πράττει τώρα που ηγείται της Δήμου.
Ταυτόχρονα ο κ. Μαρινάκης εκφράζει τον φόβο ότι σε τυχόν αποτυχία της διαδικασίας ο Δήμος θα βρεθεί εκτεθειμένος με καταστροφικές συνέπειες.

Προκειμένου να κάνει γνωστές τις απόψεις του ο Συνδυασμός Μέγαρα – Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα δημοσίευσε την παρακάτω επιστολή

ΑΝΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΧΕΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Στην τελευταία κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου η διοίκηση έφερε προς συζήτηση και ψήφιση το θέμα της αναδοχής του χρέους της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ.
Το χρέος της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της διοίκησης του κ. Σταμούλη μέχρι σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 8.512.000 ευρώ.

Σήμερα προχωράει στην αναδοχή του χρέους της ΔΕΥΑΜ, το οποίο δημιούργησε χάρη σε μια καταστρεπτική πολιτική για την εταιρεία και επομένως για το δήμο ο οποίος είναι ο εγγυητής των χρεών της ΔΕΥΑΜ.
Όλοι θυμόμαστε τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε τις 3 προηγούμενες διοικήσεις του δήμου (Στρατιώτη, Σύρκου, Μαρινάκη), οι οποίες κατά την άποψη του είχαν μετατρέψει τη ΔΕΥΑΜ σε «παραμάγαζο».
Όλοι θυμόμαστε τα λόγια του κ. Σταμούλη προεκλογικά, όταν δεσμευόταν ότι μόλις αναλάβει θα κλείσει αμέσως τη ΔΕΥΑΜ.
Βέβαια πέρασαν 3χρόνια και 3 μήνες και η ΔΕΥΑΜ όχι μόνο είναι ακόμα ανοικτή με 2 αποφάσεις παρατάσεων, αλλά εξυπηρετεί πλήρως όλα τα ρουσφέτια, λειτουργώντας ως «πλυντήριο» σε ανοικτές υποχρεώσεις του δήμου και συγχρόνως προχωράει σε προσλήψεις ημετέρων.

Χρειάστηκε να περάσουν 3 ολόκληρα χρόνια για να αποδεχτεί δημόσια ο κ. Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση, ότι είχε εσφαλμένη εκτίμηση των πραγμάτων για τη ΔΕΥΑΜ.
Η απόφαση αναδοχής του χρέους αποτελεί για το δήμο μονόδρομο.
Όμως έχει μεγάλη σημασία να διασαφηνιστεί η διαδικασία με την οποία θα πληρωθεί αυτό το χρέος στην ΕΥΔΑΠ.

Πάνω σ΄αυτό το θέμα ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης τον διαβεβαίωσε προφορικά ότι το Υπουργείο θα επιχορηγήσει το δήμο με το αντίστοιχο ποσό του χρέους, αρκεί ο δήμος να αποδεχθεί τη διαδικασία που προτείνει το Υπουργείο.
Η διαδικασία που προτείνει το Υπουργείο κατά τα λεγόμενα του κ. Σταμούλη είναι αυτή των Διαταγών Πληρωμών από τους δικαιούχους (ΕΥΔΑΠ & ΔΕΗ), οι οποίες επιτυγχάνονται με δικαστικές αποφάσεις. Ακολούθως θα πρέπει ο δήμος να αναγνωρίσει το χρέος αυτό τόσο προς την ΕΥΔΑΠ όσο και προς τη ΔΕΗ, απέχοντας από οποιαδήποτε μορφή δικαστικής προσφυγής (ανακοπή, αναστολή) κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να ανταποκριθεί στις Διαταγές Πληρωμών.
Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας οι ενέργειες που καλείται να προβεί η διοίκηση του δήμου μας, εμπεριέχουν μεγάλη δόση ρίσκου.
Δεν υπάρχει εγγράφως η δέσμευση του Υπουργείου για την επιχορήγηση του ποσού του χρέους και αν συμβεί κάτι απροσδόκητο, αυτό που θα έχει μείνει θα είναι οι Διαταγές Πληρωμών ύψους 8.800.000 ευρώ περίπου (ΕΥΔΑΠ & ΔΕΗ μαζί).

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση Μαρινάκη κατάφερε να εξασφαλίσει έγγραφη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για χρέος της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 22.400.000 ευρώ και τότε προχώρησε σε ανάλογη αναδοχή του χρέους της ΔΕΥΑΜ με την 217/27-8-2013 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου.
Τότε δεν υπήρξε καμία τέτοιου είδους δέσμευση από πλευράς δήμου, σαν αυτή των Διαταγών Πληρωμών και η διαδικασία προχώρησε επί απόλυτα ασφαλούς εδάφους με νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, η οποία κατοχύρωνε πλήρως τόσο το δήμο, όσο και την ΕΥΔΑΠ.
Σήμερα ο κ. Σταμούλης δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι δεν μπορεί να ακολουθηθεί μια παρόμοια διαδικασία γιατί δεν το επιτρέπει η ΤΡΟΪΚΑ!

Τότε επίσης ο κ. Σταμούλης από την πλευρά της αντιπολίτευσης εξαπέλυε μύδρους κατά του τ. Δημάρχου κ. Μαρινάκη, κατηγορώντας τον ότι με την αναδοχή του χρέους των 22.400.000 ευρώ έθετε το δήμο σε μεγάλο κίνδυνο.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες και το σημαντικότερο εν γνώσει της ΤΡΟΪΚΑΣ!
Σήμερα η απόφαση της διοίκησης του δήμου περί αναδοχής του χρέους της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ στηρίζεται σε προφορικές υποσχέσεις και θέτει το μέλλον του δήμου σε μεγάλο ρίσκο με τη διαδικασία των Διαταγών Πληρωμών.

Παρόλα αυτά η παράταξη μας με τον επικεφαλής τ. Δημάρχου κ. Ι. Μαρινάκη συνηγόρησε από την πρώτη στιγμή και δεν προέβαλε προσκόμματα στη σημερινή διοίκηση.
Η εμπειρία του παρελθόντος, η αγάπη και το ενδιαφέρον για το μέλλον του δήμου μας δεν μας επιτρέπουν να προβούμε σε στείρες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ελπίζουμε να εξελιχθεί η διαδικασία ομαλά και να μην προκύψουν εμπόδια που θα βάλουν το δήμο σε περιπέτειες εξαιτίας της ύπαρξης των Διαταγών Πληρωμών.
Για να είμαστε πιο ήσυχοι, θα έπρεπε το Υπουργείο να διασφαλίσει με κάποιον τρόπο την απόσυρση των Διαταγών Πληρωμών σε περίπτωση ναυαγίου της επιχορήγησης. Τώρα τα πάντα είναι έωλα.

Ευελπιστούμε, για το καλό του δήμου, να πάνε όλα καλά και να υπάρξει αίσιο τέλος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»