Την δεινή θέση του Δήμου Μεγαρέων και την προοπτική να δημιουργηθεί στα Μέγαρα μια από τις χωματερές της Αττικής αποκάλυψε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Οκτωβρίου παρουσία εκτός του Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιάννη Βασιλείου.

Αφορμή για τη συνεδρίαση υπήρξε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της Αθήνας σύμφωνα με το οποίο δύο ανενεργά λατομεία, ένα στα Μέγαρα και ένα στο Κορωπί, πρόκειται να χαρακτηρισθούν ως χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στο πλαίσιο της αποκατάστασής τους.

Οι ΧΥΤΥ δέχονται υπολείμματα επεξεργασίας των σκουπιδιών τα οποία προκύπτουν από τις πρώτες φάσεις της ανάκτησης σκουπιδιών για ανακύκλωση.
Ήταν αυτή η είδηση μέσω του τύπου η οποία πυροδότησε το κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης αφού ως τώρα στην Αττική δεν υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών. Άρα ο χαρακτηρισμός ως ΧΥΤΥ δημιούργησε τη βεβαιότητα ότι οι χώροι των λατομείων θα αποτελέσουν δούρειο ίππο για να μπουν τα σκουπίδια στα Μέγαρα από το παράθυρο.

Σε βαρύ κλίμα, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης κατηγορήθηκε απ’ όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης ότι γνώριζε πολύ καλά τα σχέδια της Περιφέρειας για τον ΧΥΤΥ αλλά προσποιήθηκε ότι δεν το γνώριζε στην σύσκεψη των επικεφαλής της προηγούμενης ημέρας.

Ο κ. Σταμούλης τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι για το θέμα του λατομείου δεν είχε ανοίξει η δημόσια διαβούλευση και ότι πάγια θέση του Δήμου Μεγαρέων αποτελεί η προοπτική να γίνεται τοπικά πλήρης επεξεργασία των σκουπιδιών της πόλης και της περιοχής στο πλαίσιο συνέργειας με γειτονικούς Δήμους. Γι’ αυτό έχει υποβάλει σχετική μελέτη – πρόταση στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου συμμετέχοντας στη συζήτηση εξέφρασε την γενικότερη άποψη ότι η συζήτηση για τα σκουπίδια, έτσι όπως διαμορφώνεται προς το παρόν, βρίσκεται «εν κενώ». Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από κανέναν, είπε. Και διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι η Περιφερειακή Διοίκηση δεν θα προβεί σε καμία απόφαση αν δεν ακούσει τις απόψεις των Δήμων της Περιφέρειας. Χαρακτήρισε το ως τώρα μοντέλο ταφής των σκουπιδιών ως νεκρό και ότι η Διοίκηση Δούρου ψήφισε νέο σχεδιασμό σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις διαχείρισης.

Στα λεγόμενα του κ. Βασιλείου όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αμφιβολίες και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύουν σε αυτές τις εξαγγελίες επειδή είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος το οποίο παρακάμπτει τις τοπικές κοινωνίες και τη βούλησή τους όταν  βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Σε αυτή τη θέση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το Ελληνικό Κράτος το οποίο πρέπει να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σε έντονη αμφισβήτηση τέθηκε ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι η δημόσια διαβούλευση για τα νταμάρια δεν έχει αρχίσει και παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι ο Δήμος γνώριζε για την εν λόγω προοπτική των Μεγάρων και δεν πήρε θέση εναντίον της επιλογής όπως αποκαλύφθηκε από ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ.
Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και απλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένων και Συμβούλων της πλειοψηφίας πήραν τον λόγο και αντιτάχθηκαν στον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Μένουμε σε δύο πολιτικές τοποθετήσεις οι οποίες δημιούργησαν εντυπώσεις αφού άφησαν υπονοούμενα, η μεν για τις σχέσεις Δήμου Μεγαρέων – Περιφέρειας, η δε για την πραγματική θέση του Αντιπεριφερειάρχη στη Δυτική Αττική.

Θανάσης Δρένης, Δημοτικός Σύμβουλος, περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ: «Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε Σταμούλης και Βασιλείου δείχνουν ο ένας τον άλλο. Γιατί στο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε πριν μερικούς μήνες στα Μέγαρα δεν τέθηκε το θέμα του ΧΥΤΥ; Η δημιουργία ΧΥΤΥ είναι προοίμιο δημιουργίας ΧΥΤΑ. Έχει τεράστιες ευθύνες ο Δήμαρχος και θα πρέπει να κριθεί πολύ αυστηρά από τον λαό».

Βασίλης Πολυχρόνης, Τ.Ο. ΛΑΕ Μεγάρων προς Αντιπεριφερειάρχη: «Είναι αλήθεια κ. Βασιλείου ότι διαβεβαιώνατε τον λαό της Μάνδρας ότι δεν θα γίνει ΧΥΤΥ σε δικό τους λατομείο;» (σ.σ. σχετική διευκρίνιση δεν δόθηκε)