Την ικανοποίησή της αφ’ ενός εκφράζει η Βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου για την εξέλιξη της υπόθεσης των ερευνών για κοιτάσματα βωξίτη στα Γεράνεια. Αφ’ ετέρου εκφράζει επιφυλάξεις για την τελική έκβαση της υπόθεσης και της οριστικής ματαίωσης δημιουργίας ορυχείου εκεί.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Βουλευτής μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της:

«Η αισιοδοξία δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.  Η απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  δεν αποτρέπει κατ’ ανάγκη την εξέταση του ζητήματος της αδειοδότησης σε ύστερο χρόνο και -πιθανόν- με άλλους όρους».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της κ. Χριστοφιλοπούλου

«Η απόρριψη της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για την «Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη» σε χώρο 50 στρεμμάτων στα Μέγαρα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής -για την οποία ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από τον Συντονιστή κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη- αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην δικαίωση της κοινής μας προσπάθειας με την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στόχος είναι η οριστική ματαίωση της  δημιουργίας ορυχείου στα Γεράνεια Όρη!!

Όπως εξηγήσαμε με αναλυτική επιστολή μας στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με ερώτησή μας στην Βουλή, η τυχόν υιοθέτηση της ΜΠΕ και η πιθανή αδειοδότηση μεταλλευτικής δραστηριότητας:

  • Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, το οικοσύστημα, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Θριασίου Πεδίου.
  • Δεν διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά, ούτε την ισόρροπη και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.
  • Δεν συνάδει με τον υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, ιδίως τον ν. 4277/2014 «νέος Ρυθμιστικός Σχεδιασμός Αττικής», και το Π.Δ. της 24/5/85.

 

Η αισιοδοξία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.  Η απόρριψη της ΜΠΕ δεν αποτρέπει κατ’ ανάγκη την εξέταση του ζητήματος της αδειοδότησης σε ύστερο χρόνο και -πιθανόν- με άλλους όρους.

Η κυβέρνηση  οφείλει να προτάξει την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής. Χωρίς «δεύτερες σκέψεις» και «εναλλακτικά σενάρια». Η ποιότητα ζωής, η περιβαλλοντική προστασία και η νομιμότητα δεν υπόκεινται σε μικρο-σταθμίσεις και μικρο-συμβιβασμούς. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους της Μεγαρίδας και της ευρύτερης περιοχής!»