Ιδιαίτερο τόνο και χαρακτηριστικά προσέδωσαν στο φετινό Χορό της Τράτας, 2019, στα Μέγαρα οι παρουσίες υποψηφίων για τις τοπικές, περιφερειακές και λίγο αργότερα για τις εθνικές.
Δεκάδες υποψήφιοι, κυρίως αυτοί σε πρώτο επίπεδο μοίραζαν χαμόγελα και χειραψίες.
Για όλους είχε έναν καλό λόγο να πει και να χαιρετίσει δια χειραψίας ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ο οποίος και απηύθυνε τον πανηγυρικό λόγο του ο οποίος όντως ήταν σύντομος, περιεκτικός και δεν κούρασε.
Από υπερτοπικούς υποψηφίους φέτος δεν είχαμε Ψινάκη. Ο δήμαρχος Μαραθώνα βαλτωμένος, στα σοβαρότατα προβλήματα τα οποία δημιούργησε στην περιοχή του η περσινή πυρκαγιά, δεν απηύθυνε τον χαριτωμένο λόγο του στους Μεγαρείς.
Είχαμε όμως Πατούλη. Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής προσήλθε στο χώρο του πανηγυριού με εμφατικό τρόπο συνοδευόμενος από το Λευτέρη Κοσμόπουλο, υποψήφιο της παράταξής του, καθώς και το Γιώργο Γεωργόπουλο, πρώην δήμαρχο Ελευσίνας ο οποίος είναι επίσης μέλος της παράταξής του.
Σε υπερεθνικό επίπεδο υποψηφίων είχαμε τον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο ο οποίος από το απερίγραπτο περιβάλλον του Σαμιώτικου προσφυγικού χοτσπότ – κολαστηρίου πήρε τα εύσημα από τον Γρηγόρη Σταμούλη και ελπίζει να τσιμπήσει και κανέναν μεγαρίτικο ψήφο για το Ευρωκοινοβούλιο που είναι υποψήφιος.

Αεικίνητος ο Γιάννης Γκίνης, σύμβουλος επικοινωνίας του Δημάρχου, παρουσίασε το πρόγραμμα του πανηγυριού συνδυάζοντας πολιτιστικές και ιστορικές αναφορές.

Σύσσωμοι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεγαρέων, Κλεάνθης Βαρελάς, Άγγελος Μακρυγιάννης, Γιάννης Μαρινάκης, Γιώργος Μπερδελής κάθισαν στις διακεκριμένες θέσεις μαζί με ομάδες υποψηφίων συμβούλων τους.