Τέλος στις βιαιοπραγίες και στους χουλιγκανισμούς οι οποίοι επικρατούν σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας επιδιώκει να βάλει του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την πρόσληψη συνολικά χιλίων ατόμων τα οποία θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας.
Πρόκειται για το Καποδιστρικακό, το Αριστοτέλειο, το Πολυτεχνείο το Οικονμικό της Αθήνας κτο το πανεπιστήμιο Πάτρας.

Ο Υπουργός Μιχάλης χρυσοχοΐδλης  ανακοίνωσε ότι «συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον/την Πρύτανη/αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ».

Θα είναι συνολικά 1.000 άτομα, θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών.

Το ειδικό προσωπικό φύλαξης θα φτάσει στα πανεπιστήμια από τη στιγμή που θα γίνουν οι προσλήψεις. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια το μοντέλο φύλαξης, θα αξιολογηθεί αρνητικά στην τακτική τους χρηματοδότηση.