Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου ψεκασμού δακοκτονίας στην περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας – Ειδυλλίας η συλλογή της ελιάς μπορεί να ξεκινήσει μετά την 30η Οκτωβρίου 2017.

Το μάζεμα της ελιάς πριν την παραπάνω ημερομηνία συνιστά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και επισύρει διοικητικές κυρώσεις δηλαδή πρόστιμο από 300 έως 30.00 ευρώ, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Γεωργίας Δυτικής Αττικής.

Σε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγαρέων όπου υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη πληθυσμών δάκου η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη λόγω τεχνικών δυσκολιών αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας.
Στις περιοχές αυτές, εφ’ όσον κρίνουν απαραίτητο, οι ιδιοκτήτες των ελαιοδένδρων μπορούν να προστατέψουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα τηρώντας αυστηρά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος το οποίο θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΊΕΣ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ
Είναι γνωστό ότι αρκετοί έμποροι αλλά και ιδιώτες προχωρούν σε συλλογή ελαιοκάρπου για παρασκευή βρώσιμων ελιών από ελαιόδεδνδρα πριν το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης του ελαιοκάρπου.
Το παραγόμενο προϊόν (τσακιστές ελιές) είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση εάν το ελαιόδενδρο ψεκάστηκε και ως εκ τούτου απαγορεύεται η κατανάλωση και η διακίνηση του.
Η εν λόγω Δημόσια Υπηρεσία προτίθεται να προχωρήσει, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία σε δειγματοληψίες ελαιολάδου από παραγωγούς στα ελαιοτριβεία της περιοχής ή και ελαιοκάρπου από τα σημεία πώλησης (π.χ. λαϊκές αγορές).

Για την παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται
έγκαιρη συγκομιδή ελαιοκάρπου και έκθλιψή του χωρίς καθυστερήσεις.

Η τήρηση των προβλεπομένων ημερομηνιών προστατεύει τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και την φήμη του παραγόμενου ελαιολάδου.
Αρμόδιοι γεωπόνοι στα τηλέφωνα 2131600816 και 2131600807