Στις 11 Μαΐου άνοιξε η δεύτερη φάση της επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής μετά από σχεδόν δύο μήνες απραξίας και απομόνωσης λόγω των μέτρων για την προστασία από τον Covid-19.
Η κοινωνία και ο εμπορικός / επιχειρηματικός κόσμος βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν.

Συνομιλήσαμε με τον κ. Άγγελο Μακρυγιάννη, έμπορο τρίτης γενιάς, μέλος και αξιωματούχο πολλών συνδικαλιστικών οργάνων των εμπόρων, ο οποίος βλέπει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά και εμπειρία και βρήκαμε τις απόψεις και διαπιστώσεις του πολύ ενδιαφέουσες.

Στην ερώτηση “πώς βλέπετε τη β’ φάση της επανεκκίνησης της αγοράς” απαντά:

Σήμερα είναι η επίσημη ημέρα έναρξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Μια ημέρα πολύ διαφορετική από την προηγούμενη – συνηθισμένη εποχή.
Μια περίοδος που θέλουμε δεν θέλουμε θα αλλάξουν πολλά πράγματα.
Από την απλή καθημερινότητά μας, απ’ τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας προς το συνάνθρωπο και τις καθημερινές απλές κινήσεις που κάναμε μέχρι τώρα.

Ο κόσμος στο μεγαλύτερό του ποσοστό ήταν για πολύ καιρό περιορισμένος στο σπίτι.
Σήμερα, ξεκινά σιγά-σιγά με μάσκες, με γάντια να βγαίνει έξω. Όλοι είναι, μπορούμε να πούμε επιφυλακτικοί έως φοβισμένοι. Το τι θα ακουμπήσουν, σε τι απόσταση θα βρεθούν από τον συνάνθρωπό τους και πώς θα κάνουν τις συναλλαγές τους.

Τώρα έρχεται η νέα πραγματικότητα να μπει στη δική μας καθημερινότητα και στην οποία πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε.
Μια προσαρμογή η οποία δεν θα είναι για όλους εύκολη. Και εστιάζω περισσότερο στα καταστήματα που μέχρι σήμερα είχαμε μάθει να υπάρχει συνάθροιση συμπολιτών όπως τα εστιατόρια, οι καφετέριες και γενικότερα τα καταστήματα εστίασης, τα οποία ακόμα, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους.

Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στη νέα αυτή κατάσταση;

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούν – και μιλάω για τον επιχειρηματία – στα νέα δεδομένα τα οποία δείχνουν ένα δρόμο προς την υβριδική συναλλαγή. Προς τη μορφή υβριδικού καταστήματος. Κάτι μεταξύ φυσικού κλασικού καταστήματος και ηλεκτρονικού καταστήματος. Με βάρος πάντα στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Διότι αυτό, θέλουμε δε θέλουμε είναι το μέλλον.
Το απλό, στατικό εμπόριο γυρίζει σελίδα. Μπαίνει σε μια άλλη εποχή την οποία όσοι δεν μπορέσουν να κατανοήσουν γρήγορα θα βρεθούν εκτός αγοράς, στο άμεσο μέλλον.

Πώς συμπεριφέρθηκε το καταναλωτικό κοινό την πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης;

Σήμερα οι καταναλωτές, ο κόσμος, οι πελάτες μας βγήκαν με σκοπό να πληρώσουν υποχρεώσεις τις οποίες είχαν αφήσει πίσω αυτόν τον καιρό.
Αρκετοί ρώτησαν για νέα προϊόντα, δηλαδή να αντικαταστήσουν ενδεχομένως παλιά ή μη λειτουργικά.
Δεν έγιναν σήμερα σημαντικές πωλήσεις αλλά υπήρχε επισκεψιμότητα αρκετά καλή στα καταστήματα και αφήνει αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση.


Ο κ. Άγγελος Μακρυγιάννης είναι πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων και Μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.