Με ανευθυνότητα ή με δόλο μπορεί να χαρακτηριστεί η πράξη του συνανθρώπου μας που δεν πράττει σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας για  τον κορωνοϊό, αλλά για το οδικό τροχαίο συμβάν.

Η χρήση των μέτρων προστασίας είτε λέγεται μάσκα για την πανδημία, είτε λέγεται κράνος και ζώνη για το όχημα κατά την οδήγηση μας αποτρέπει από την εισαγωγή μας σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά και από μοιραία κατάληξη.
Αναλογίζομαι πόσες λιγότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία  θα είχαμε, αν χρησιμοποιούσαμε όλοι ζώνη, κράνος, παιδικό κάθισμα, αλλά και πόσες αν φορούσαν μάσκα και τηρούσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Σκεφτείτε οι 363 νεκροί του 8μηνου του 2020 θα ήταν σοβαρά τραυματίες, οι 319 σοβαρά τραυματίες θα ήταν ελαφρά και οι 6710 ελαφρά τραυματίες δεν θα είχαν μεταβεί σε κάποια υγειονομική υπηρεσία πιθανόν. (ΕΛ.ΣΤΑΤ. ΑΡΧΗ: Δ.Τ.  ΟΔΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ  Αύγουστος 2020 )
Πρέπει συνάμα να αναλογιστούμε από τα 42.080 κρούσματα μέχρι σήμερα πόσα θα είχαν αποφευχθεί αν φορούσαμε μάσκα και τηρούσαμε όλα τα λοιπά μέτρα προστασίας τα οποία έχουν υποδείξει οι ειδικοί, αλλά και πόσοι συνάνθρωποι από τους 642 νεκρούς θα είχαν ζήσει.

Το χαρακτηριστικό της μη χρήσης μάσκας, της μη τήρησης των μέτρων, της μη χρήσης μέτρων οδικής ασφάλειας (ζώνη, κράνος, παιδικό κάθισμα κλπ) μας κάνει ανεύθυνους. Ωστόσο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι πράξεις αυτές με ΔΟΛΟ.  Δόλος γιατί, ενώ γνωρίζουμε, έχουμε ενημερωθεί, ξέρουμε ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, αν τα τηρήσουμε θα έχουμε λιγότερα Θύματα, εμείς απλά δεν τα εφαρμόζουμε.

Η διαφορά του δόλου και της αμέλειας  με απλά λόγια είναι η εξής: με δόλο νοείται η πράξη που κάνω ενσυνείδητα (θέλω να το κάνω και ξέρω το αποτέλεσμα της πράξης αυτής) ενώ αμέλεια νοείται η πράξη που κάνω χωρίς να το θέλω (κατά λάθος).

Στη χρήση της μάσκας και του εξοπλισμού ασφαλείας κατά την οδήγηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υφίσταται αμέλεια.

Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες που φέρουμε όλοι μας και να τηρήσουμε τα μέτρα όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε υπεύθυνοι τόσο για την καθημερινότητά μας, τόσο για το μέλλον μας.

Σωτήρης Γιαννόπουλος
εθελοντής φορέων για την
οδική ασφάλεια και την
βιώσιμη ανάπτυξη
email: giannopoulossotirios@gmail.com