Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σχετικά με τις ετοιμαζόμενες ρυθμίσεις για τα νηπιαγωγεία.

Ο κ. Πατούλης ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις πρόκειται να ανατρέψουν τον προγραμματισμό οικογενειών με τετράχρονα παιδιά εφόσον αυτά θα ενταχθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την επιστολή η ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι παρά την ανεπάρκεια υποδομών για μαζική ένταξη νηπίων στα νηπιαγωγεία, κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλουν αυθαίρετα στοιχεία.

Η ένταξη νηπίων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όχι στην κατηγορία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών γίνεται, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, για συντεχνιακούς και ιδεοληπτικούς λόγους.

Εν γένει καταγγέλλεται ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι απαράδεκτες και  συμβάλουν στην υποχρεωτική ένταξη των τετράχρονων σε νηπιαγωγεία τα οποία δε διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλες δομές

Η διαφωνία της ΚΕΔΕ,  εστιάζεται σε τέσσερις κυρίως λόγους.

  1. Στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης σε υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς συμβούλους, ολοήμερα νηπιαγωγεία κ.α.
  2. Στις σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ζωή δεκάδων εργαζόμενων οικογενειών, καθώς δε λαμβάνεται υπόψη ότι σήμερα οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν σε σχέση με τα νηπιαγωγεία, με διευρυμένο ωράριο και 11 μήνες το χρόνο.
  3. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης.
  4. Δε θα παρέχονται στα παιδιά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους χώρους.