Καθοριστικής σημασίας εξελίξεις, δρομολογούνται για το μέλλον των Ναυπηγείων της Ελευσίνας αυτό τον τρέχοντα μήνα και έως το τέλος του 2019. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις διαδικασίες για την επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που θα δώσει τέλος στην ύφεση και τις αρνητικές καταστάσεις που καταγράφονται από το 2010 και μετά. Να γίνει επανεκκίνηση που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, όχι μόνο με διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και στην δημιουργία σημαντικών νέων θέσεων εργασίας.

Όπως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, έτσι χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες, έκανε σαφές ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή ανάπτυξης, με βάση τα ιδιαίτερα θετικά βήματα που έγιναν στο ανάλογο Ναυπηγείο της Σύρου από την ΟΝΕΦ.

Ο Πάνος Ξενοκώστας της ΟΝΕΦ έκανε σαφή αναφορά, μιλώντας στην Θεσσαλονίκη στα ναυπηγεία Ελευσίνας που είναι ο νέος μεγάλος επενδυτικός στόχος για τον Όμιλο της ONEX: «Είμαστε σε διαδικασίες συζητήσεων, ευελπιστούμε ότι σύντομα αυτές θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα».

Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας έχουν υψηλά χρέη – της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ – γεγονός όμως που, όπως σημειώνει ο κ. Ξενοκώστας της ΟΝΕΦ, δεν πτοεί την εταιρεία, η οποία συνεχίζει το πλάνο της και έχει ως σκοπό «να φτιάξουμε τον κλάδο των ναυπηγείων στην Ελλάδα, όπως θα έπρεπε αυτός να είναι σε μια χώρα ναυτιλιακή, που η δύναμή της είναι ο εφοπλισμός της. Είναι μονόδρομος και εθνική υπόθεση ο δρόμος, που άνοιξε το Νεώριο, να επεκταθεί και στα υπόλοιπα ναυπηγεία της χώρας. Ξεπερνάει επιχειρηματίες, ξεπερνάει Κυβερνήσεις, ξεπερνάει τους πάντες, κόμματα, είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια για να γίνει ένα αντάξιο μέλος της ναυτιλιακής κοινότητας και η ναυπηγική, από πηγή προβλημάτων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ζημιών να γίνει τομέας απασχόλησης και εξαγωγών», τόνισε.

Το όραμα της ενδιαφερόμενης εταιρείας ΟΝΕΦ να επενδύσει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εφόσον έχουν οριστικά θετική εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και οριστικοποιηθεί συμφωνία, είναι πολύ μεγαλύτεροι στόχοι ανάπτυξης και αναβάθμισης τους, σε σχέση με τα ήδη τεράστια άλματα που έχουν γίνει στα Ναυπηγεία Νεωρίου.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι στα Ναυπηγεία του Νεωρίου, το 2019 «τρέχει» με αύξηση εργασιών της τάξης του 45%, τα έσοδα θα κινηθούν στο επίπεδο των 25-30 εκατ. δολαρίων και οι επενδύσεις που έχουν γίνει από την αρχή του εγχειρήματος μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 9 εκατ. δολάρια, όλες σε εξοπλισμό και βελτιώσεις υποδομών.
Νέος στόχος για το 2020 είναι αφενός το ναυπηγείο του Νεωρίου να «πιάσει» τα 120-150 πλοία.
Τέλος λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που όλοι ευχόμαστε να έχει οριστικά θετική συμφωνία επένδυσης, να σημειωθεί ότι στο Νεώριο Σύρου μετά την επένδυση της ΟΝΕΦ έχουν δημιουργηθεί περίπου 700 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και έπεται συνέχεια.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε
στην εφημερίδα Επικαιρότητα
στις 12 Σεπτεμβρίου 2019