Αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε για τα διόδια, αν και με τις δυνατότητες που έχει κάποιος με το e=pass ή την αυτόματη πληρωμή στα διόδια χωρίς την ύπαρξη προσωπικού εντός των διοδίων έχουν ήδη προμηνύσει πως κάτι καινούριο σαλεύει στον ορίζοντα.

Επί της ουσίας, θα εγκατασταθεί ένα νέο σύστημα με τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό που θα οδηγήσει σταδιακά στο σύστημα της «ελεύθερης ροής» στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων.

Θα καταγράφονται οι πινακίδες των  ΙΧ οχημάτων  όταν εισέρχονται και όταν εξέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλεται επί τόπου η αντίστοιχη χρέωση, πάντα με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα ήδη υπάρχοντα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχου φορτίων και κυκλοφορίας.

Επίσης, θα δημιουργηθούν δύο κέντρα που θα διαχειρίζονται και θα θέτουν σε έλεγχο την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των μετακινήσεων των οδηγών, οι οποίοι πλέον δεν θα πληρώνουν προκαταβολικά ένα αντίτιμο, ανεξαρτήτως της απόστασης που διανύουν – αλλά θα χρεώνονται βάσει των χιλιομέτρων που θα κάνουν.

Στη χώρα μας ήδη εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, αλλά αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό, από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Οι χρήστες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προμηθευτούν τον πομποδέκτη της εταιρείας, ο οποίος διαβάζεται από ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Το όχημα πληρώνει το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

Σε περίπτωση που το όχημα βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.

Πληροφορίες από το in.gr