Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγάρων Αντώνης Χοροζάνης δημοσίευσε μήνυμα με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα κατοχής στις 9 Οκτωβρίου 1944 και τον εορτασμό της επετείου από το Δήμο.
Ο κ. Χοροζάνης στο μύνυμά του τιμά το έπος του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού, τονίζει ότι ο αγώνας της αντίστασης ήταν ταξικός και υπογραμμίζει ότι με τον τρόπο με τον οποίο εορτάζεται φέτος η μνήμη της επετείου προωθείται η λήθη των ιστορικών γεγονότων στις επόμενες γενιές.

“Η απελευθέρωση των Μεγάρων, μαζί και όλης της Ελλάδας από τους κατακτητές φασίστες Γερμανούς είναι αποτέλεσμα του αγώνα του λαού της χώρας μας με μπροστάρη το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, που με την καρδιά του ΚΚΕ έφερε αυτό το ηρωικό αποτέλεσμα.
Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στον Γερμανό κατακτητή αλλά και στους ντόπιους συνεργάτες του δωσίλογους, κουκουλοφόρους, Χιτες και λοιπούς.
Αυτός ο αγώνας συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση διότι αναδείχθηκε ότι ήταν ταξικός αγώνας. Δηλαδή δεν ήταν, όπως λένε κάποιοι, ότι όλοι μαζί δώσαμε τον αγώνα για να φύγει ο κατακτητής. Και αυτό αναδείχθηκε με το παραπέρα κυνήγι των αγωνιστών της αντίστασης από τους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών, την αστική τάξη και τους Άγγλους στα βουνά όπου διαμορφώθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας.

Η μετέπειτα δικτατορία του Παπαδόπουλου επιβλήθηκε στη χώρα μας από τους Αμερικάνους. Πέραν των άλλων χτυπημάτων στο λαϊκό κίνημα, που φυλακίστηκαν και πάλι αγωνιστές, ένα σημαντικό ιδεολογικό ζήτημα ήταν να ξεχάσει η νέα γενιά αυτό το ηρωικό έπος του λαού της χώρας μας.
Αυτό επαναλαμβάνεται σήμερα με επαναλαμβανόμενη επιδίωξη τη λήθη.
Γι΄αυτό στο φετινό εορτασμό δεν μπορεί να είναι ομιλητής κάποιος που δέχτηκε να είναι διορισμένος δήμαρχος της δικτατορίας.

Το στεφάνι, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να κατατεθεί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστσης διότι εκεί δολοφονήθηκαν αγωνιστές στην περίοδο της κατοχής.”