PTHNOTROF_SYNETAIR_EGKAINIA_1_550
Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Σακελλαρίου

Μετά από 70 χρόνια έντονης και πολυκύμαντης παρουσίας στην οικονομική ζωή της κοινωνίας των Μεγάρων, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεγάρων γυρίζει σελίδα.
Με νέα σε ηλικία πρόσωπα στο τιμόνι, με νέες ιδέες και κυρίως απελευθερωμένος από το μεγάλο χρέος, περί τα €3 εκατομμύρια, το οποίο κουβαλούσε εδώ και περισσότερο από δυο δεκαετίες βλέπει αισιόδοξα το μέλλον και εν μέσω οικονομικής κρίσης δημιουργεί ευκαιρίες για τα μέλη του και για την τοπική οικονομία.PTHNOTROF_SYNETAIR_EGKAINIA_3_550

Σε μια επετειακή εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στην περιοχή Άγιος Βλάσιος, μετά τον εγκαινιασμό, ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Παναγιώτης Σακελλαρίου ανακοίνωσε τα σχέδια του Συνεταιρισμού για το μέλλον.
Το παρόν έδωσαν μέλη με τις οικογένειές τους, εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης, ο τ. Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Γιάννης Μιχάλαρος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στο παρελθόν και εκτενέστερη στο μέλλον, ο κ. Σακελλαρίου επεσήμανε το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός παραμένει ενεργός προς όφελος των μελών του, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ κρίσιμα, όπως αυτό απορρέει από την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο διάστημα καταβλήθηκαν στην Αγροτική Τράπεζα €800 χιλιάδες, και σήμερα απαλλαγμένος από κάθε χρέος ο Συνεταιρισμός βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

Το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν προϊόν συγκροτημένης δουλειάς των πρόσφατων διοικήσεων οι οποίες ξεκαθάρισαν τους στόχους, ισχυροποίησαν το πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας των μελών και έθεσαν νέους, καινοτόμους αλλά και εφικτούς στόχους.PTHNOTROF_SYNETAIR_EGKAINIA_2_550

Ακολουθεί μεταβατική περίοδος κατά την οποία όλες οι δράσεις της οργάνωσης μεταφέρονται στο εργοστάσιο στην περιοχή Άγιος Βλάσιος όπου θα αναπτυχθούν σταδιακά όλες οι λειτουργίες.
Οι στόχοι επιπροσθέτως περιλαμβάνουν

  • Δημιουργία υπερσύγχρονης ευρωπαϊκού επιπέδου  φυραματοποιείας με σύγχρονη τεχνολογία στον σχεδιασμό-παραγωγή και ποιοτικό έλεγχο αποστειρωμένων  πτηνοτροφών-ζωοτροφών.
  • Δημιουργία ευέλικτης μικρού μεγέθους υπερσύγχρονης μονάδας  επεξεργασίας-παστερίωσης-τυποποίησης εξειδικευμένων προϊόντων αυγού.
  • Εγκατάσταση νέου υπερσύγχρονου εξοπλισμού ωοσκόπησης και διαλογής των αυγών  (μεσαίου μεγέθους) για τις ανάγκες των Συνεταίρων – Μελών.
  • Αξιοποίηση για τις αγορές του εξωτερικού του υπάρχοντος παλαιού εξοπλισμού επεξεργασίας αυγού από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
  • Αξιοποίηση του ακινήτου στο 43ο χλμ Π.Ε.Ο.Α.Κ

 

PTHNOTROF_SYNETAIR_EGKAINIA_4_550
Ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Δήμας

Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης: «Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στον παραγωγικό τομέα έχουν εμπλακεί πολλοί νέοι άνθρωποι με σύγχρονες ιδέες. Αιχμή του δόρατος για τα Μέγαρα η πτηνοτροφία η οποία έχει μακρά παράδοση. Τα «αυγά των Μεγάρων» είναι συνώνυμα της καλής ποιότητας.

Αντιδήμαρχος Γιάννης Δήμας: «Ο συνεργατισμός είναι ο πλέον διαδεδομένος θεσμός της κοινωνικής οικονομίας.  Παρεμβάσεις και επεμβάσεις έξωθεν δημιούργησαν το κακό όνομα στους συνεταιρισμούς κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Οι συνεταιρισμοί δεν είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά κίνημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Έννοιες όπως ενότητα, αλληλεγγύη, συσπείρωση αποκτούν νόημα και είναι η μόνη λύση για την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και για ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών. Η ανάπτυξη των συνεταιρισμών είναι για τη χώρα μας κρίσιμος παράγων για την μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα και το κλειδί για την έξοδο από την οικονομική κρίση”.

Ο εκπρόσωπους του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη Άρης Κουκουράνος μετέφερε χαιρετισμό του  κ. Υπουργού: «Η συνεταιριστική σας δράση σηματοδοτεί την ουσία και το περιεχόμενο μιας καινούργιας εποχής που αξιοποιεί τις δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης και θέτει την συλλογική οργάνωση των παραγωγών στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Δεν στηρίζετε μόνο την τοπική οικονομία αλλά αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Εκφράζω την χαρά μου για το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός Πτηνοτρόφων Μεγάρων ανταποκρίθηκε στο αίτημα για εξαγωγή αυγών στο Ισραήλ.»