BOYRKARI_EPISKECH_728

BOYRKARI_GENERAL_3_550Πραγματοποιήθηκε χθες, 3 Φεβρουαρίου, εκπαιδευτική εκδρομή στον υγρότοπο Βουρκάρι από μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής.
Η εν λόγω περιοχή έχει περιληφθεί στις τοποθεσίες τις οποίες προτείνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για επισκέψεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψη – θα ακολουθήσουν και άλλες – έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων – 2 Φεβρουαρίου – και σκοπό είχε την περιβαλλοντική αλλά και ιστορική ανάδειξη του χώρου.

Οι μαθητές προήλθαν από τα Άνω Λιόσια, την Ελευσίνα και τα Μέγαρα και έγιναν δεκτοί από μέλη του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου και μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας.BOYRKARI_GENERAL_4_550

 

Η αρχιτέκτων Μαρία Παπαφράγκου παρουσιάζει την μακέτα της μελέτης σε ομάδα μαθητών
Η αρχιτέκτων Μαρία Παπαφράγκου παρουσιάζει την μακέτα της μελέτης σε ομάδα μαθητών
Τάσος Δέσκος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας του Βουρκαρίου και η αρχιτέκτων Μαρία Παπαφράγκου
Τάσος Δέσκος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας του Βουρκαρίου και η αρχιτέκτων Μαρία Παπαφράγκου

Οι δραστηριότητες των μαθητών περιλάμβαναν παρατήρηση και καταγραφή των πουλιών που ζουν ή σταματούν στον υγρότοπο.
Περπάτημα παράλληλα με το ιστορικό τείχος και ενημέρωση για τον ρόλο τον οποίο έπαιξε για την σωτηρία των κατοίκων της πόλης κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
Παρατήρηση των χαρακτηριστικά της χλωρίδας του υγροτόπου αλλά και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν τις τελευταίες δεκαετίες συρρικνώσει την αρχική έκτασή του.

Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες έγινε και το τελευταίο γραφειοκρατικό βήμα πριν την έκδοση της απόφασης – Προεδρικού Διατάγματος με την οποία το Βουρκάρι αναγνωρίζεται και χαρακτηρίζεται επίσημα από το κράτος ως προστατευόμενος βιότοπος.
Ένα γεγονός το οποίο θα σταματήσει την εντατική επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή και θα δώσει ζωτικό χώρο στα πουλιά, τα ψάρια και τα φυτά.

Με αφορμή το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα η αρχιτέκτων Μαρία Παπαφράγκου παρουσίασε στους μαθητές την διπλωματική εργασία της στην οποία αναλύει το περιβάλλον του υγροτόπου και προτείνει τις κατάλληλες επεμβάσεις ώστε να προστατευθεί από τις ενοχλητικές δραστηριότητες του ανθρώπου αλλά και να αναδείξει τον χώρο ως πόλο έλξης του ντόπιου πληθυσμού αλλά και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.
Θεμελιώδης αρχή για την εργασία αποτέλεσε η προστασία των ζώων και φυτών από ανθρώπινες οχλήσεις και ο σεβασμός του τοπίου.
Την εργασία έχει υιοθετήσει ο Συντονιστικός Φορέας Προστασίας του Βουρκαρίου και βάσει αυτής θα επιδιωχθεί η προσαρμογή της περιοχής.

Η κ. Μαρία Παπαφράγκου παρουσίασε στους μαθητές λεπτομέρειες της μελέτης.
Η μακέτα της μελέτης δείχνει πολύ παραστατικά την πρόταση για το πώς θα είναι η περιοχή μετά την εφαμογή της με κύρια χαρακτηριστικά την δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μετατόπιση του δρόμου εισόδου στην χερσόνησο της Αγίας Τριάδας, παρατηρητήριο μονοπάτια στη στεριά και θαλάσσιες διαδρομές με πλωτό μέσον.

Τον συντονισμό της δράσης είχε η κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

Εντυπωσιασμένοι ολοκλήρωσαν την επίσκεψη οι νεαροί μαθητές οι οποίοι συνομιλώντας μαζί μας, μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους και τα οφέλη τα οποία αποκόμισαν.

Στα παιδιά άρεσαν πολλά από αυτά που είδαν αλλά έκαναν ιδιαίτερη αναφορά

  • Στα πουλιά και τα φυτά τα οποία παρατήρησαν
  • Στην προσπάθεια του Συντονιστικού Φορέα να προστατεύσει την περιοχή και το αίσιο τέλος.
  • Στο τείχος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τα οποία ενίσχυαν την άμυνα των ντόπιων
  • Στη θέα του όρμου του Βουρκαρίου αλλά και στη θέα προς τον Σαρωνικό Κόλπο
  • Τις κατευθύνσεις τις οποίες δίδει η μελέτη της αρχιτέκτονος Μαρίας Παπαφράγκου
  • Τα επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται με την ζωή και συντήρηση του υγροτόπου

Από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων πληροφορηθήκαμε ότι μετά την συγκεκριμένη επίσκεψη θα ακολουθήσει επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου όπου κοινό χαρακτηριστικό με του Βουρκάρι δεν είναι μόνο ο υγρότοπος αλλά και η ύπαρξη του αμυντικού τείχους. Και τα δύο τείχη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα και των δύο ιστορικών πόλεων.
Οι μαθητές θα επεξεργασθούν συγκριτική μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικά αλλά και ιστορικά στοιχεία.

Πορεία παράλληλα στην εξωτερική πλευρά του τείχους
Πορεία παράλληλα στην εξωτερική πλευρά του τείχους

 

BOYRKARI_GENERAL_8_550
Δεξια η κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής

 

 

BOYRKARI_GENERAL_9_550

 

BOYRKARI_GENERAL_10_550

 

BOYRKARI_GENERAL_11_550

 

Τάσος Δέσκος, Δημήτρης Πλαταράς
Τάσος Δέσκος, Δημήτρης Πλαταράς

 

BOYRKARI_GENERAL_55_550
Παρατήρηση πουλιών με εξοπλισμό τον οποίον διέθεση η Ορνιθολογική Εταιρεία