Ποδηλατοδρομία, σε συνεργασία με μαζικές οργανώσεις, διοργανώνει ο Δήμος Μεγαρέων την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 σε διαδρομή μήκους 7 χιλιομέτρων. Η συμμετοχή δεν είναι ανταγωνιστική αλλά απλά συμμετοχική και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Αφετηρία: Κουρκούρι, ιερός ναός Αγίου ΛαυρεντίουPODHLATOBOLTA1
Ώρα: 10:30
Διαδρομή: Κτίριο Μ.Ο.Μ – οδός Δημάρχου Γεωργ. Μενιδιάτη  (Μουσείο)  – Χρ. Μωραΐτη (Κρήνη του Θεαγένους) – Σωτήρος – Περιφερειακός (Δημάρχου Γεωργίου Καστάνη) – Έξω Βρύση – Αη Γιάννης Χορευταράς – 5ο Δημοτικό Σχολείο – 28ης Οκτωβρίου – Πλατεία Λυτάρα – Βυζαντίου – Μινώας  – δημαρχείο.
Για τους συμμετέχοντες, θα κληρωθούν  ένα ποδήλατο και άλλα δώρα.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης από τον Δήμο ελήφθη στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας,  16 έως 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες στην αλλαγή τρόπων συμπεριφοράς επιλέγοντας βιώσιμους τρόπους μετακίνησης,  όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και τον συνδυασμό αυτών σε κάθε διαδρομή.
Για φέτος έχει υιοθετηθεί το σύνθημα «Εξυπνη κινητικότητα – ισχυρή οικονομία».

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από πολλές  μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αυτό το διάστημα, πολλές από αυτές σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.