Για την 15η συνεχή Κυριακή της Τυρινής τηρήθηκε ο διαγωνισμός πετάγματος αερόστατου στα Μέγαρα με περισσότερες από 130 συμμετοχές.
Το χάρτινο αερόστατο είναι μια ιδιοκατασκευή από κόλλες χαρτί και έχει σχήμα σάκου ή κάτι παρόμοιο. Γεμίζεται με θερμό αέρα, ο αέρας διατηρείται με τη βοήθεια μιας εστίας φωτιάς και έτσι με απλά βήματα οι κατασκευαστές κατορθώνουν να υπερνικήσουν τη βαρύτητα κάνοντάς το να πετάξει.

Το πέταγμα του αερόστατου αποτελεί παράδοση κάτι λιγότερο από 100 χρόνων στα Μέγαρα και κατά τα περισσότερα χρόνια τηρείτο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η ΕΟΜ Κούρος ανέλαβε πρωτοβουλία να διατηρήσει την παράδοση του πετάγματος αλλά καθιέρωσε το πέταγμα να περιλαμβάνεται στις αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Ταυτόχρονα ο Κούρος διοργανώνει κάθε χρόνο σχολές κατασκευής αεροστάτου όπου με σύγχρονα υλικά αλλά παραδοσιακό τρόπο διδάσκει στους νέους τον τρόπο της κατασκευής.

Σήμερα 18 Φεβρουαρίου, με σύμμαχο την άπνοια, τα περισσότερα από τα 130 και πλέον αερόστατα πέταξαν. Άλλα χάθηκαν στην ατμόσφαιρα, άλλα απομακρύνθηκαν για λίγο και περισυλλέχτηκαν για να ξαναπετάξουν και άλλα κάηκαν στην απογείωση.
Ο ουρανός γέμισε από τις πολύχρωμες κατασκευές όπου είδαμε και ορισμένα με το δικό τους κοινωνικό, συντεχνιακό ή εμπορικό μήνυμα.
Επιλέγουμε την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Σκλαβούνου ο οποίος με μέλη της οικογένειάς του κατασκεύασε αερόστατο με θέμα διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης βωξίτη στα Γεράνεια.

Στο τέλος η κριτική επιτροπή του Κούρου απένειμε διακρίσεις στο μεγαλύτερο αερόστατο, στο μικρότερο και σε αυτό που πέταξε πιο μακριά.