«Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα»
Θεοδώρου Ρόκα, Θεολόγου – MΑ Ερμηνευτικής Θεολογίας

17η Ιουλίου η αυριανή ημέρα και ήδη από απόψε, παραμονή δηλ. ετοιμάζεται το πλήθος των πιστών να εορτάσει τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, της προστάτιδος των παιδιών και ειδικά όσων παιδιών πάσχουν από ειδικές ανάγκες.

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της η μητέρα της πέθανε και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε την πίστη στο Χριστό. Όταν η Αγία έγινε 15 χρονών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Για την πίστη που έτρεφε η Αγία στο Χριστό πληροφορήθηκε και ο έπαρχος Ολύμβριος, ο οποίος διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Η άρνηση της Αγίας και η διαρκής ομολογία της πίστεώς της στο Χριστό εξόργισαν τον έπαρχο, ο οποίος διέταξε αρχικά να την ξαπλώσουν στη γη, και να της σκίσουν τις σάρκες άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε. Ενώ η Αγία άρχισε και πάλι να προσεύχεται και να υμνεί τον Κύριο, ο διάβολος, σκοτεινός και άσχημος όρμησε εναντίον της και κραυγάζοντας την απειλούσε ότι θα τη σκοτώσει αν δεν σταματούσε να προσεύχεται. Τότε η Αγία παίρνοντας από την προσευχή της νέο θάρρος κατά του μετασχηματισμένου σε άνθρωπο διαβόλου, τον άρπαξε από τα μαλλιά της κεφαλής του και τον μαστίγωσε. Αυτό το περιστατικό αποτυπώνεται στην εικόνα της Αγίας, η οποία απεικονίζεται να κρατά τον διάβολο από τα κέρατα θυμίζοντας σε όσους την τιμούν ότι με τη δύναμη της προσευχής και το σημείο του σταυρού νικάται ο αρχέκακος εχθρός του ανθρώπου.

Τότε ο έπαρχος εξέτασε για δεύτερη φορά την Αγία και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό. Αποφάσισε να την οδηγήσει σε σκληρότερο μαρτύριο καίγοντάς την με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Tα λείψανα της Αγίας φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους Σταυροφόρους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

 

Χεὶρ δημίου τέμνει σε Μαρῖνα ξίφει,

Χεὶρ Κυρίου χάριτι θείᾳ δὲ στέφει.

Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μαρῖνα δειροτομήθη.