Η ιστορία μιλάει από μόνη της 100 χρόνια μετά τον Μικρασιατικό εφιάλτη.
Η χθεσινή ημέρα είναι πολύ σημαντική κα για τα Μέγαρα, αφού οι Μικρασιάτες έχουν δικό τους συνοικισμό στην περιοχή μας.
Ήταν τότε που γράφτηκαν οι πιο μαύρες σελίδες της εποχής εκείνης. Ήταν 14 Σεπτέμβρη όταν οι Τούρκοι με μένος εξόντωσαν εκατοντάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας, που αυτή τη στιγμή, έστω και αιωνόβιοι μερικοί, θα μπορούσαν να ζουν ανάμεσα μας και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους μαζί μας.
Ο Ελληνισμός της περιοχής βρισκόταν σε δοκιμασίες με ένα μεγάλο μέρος του να αφανίζεται, να εκδιώκεται ή να καταστρέφεται.
Μαζικές πυρπολήσεις κτιρίων και ανθρώπων, βιασμοί, εκτελέσεις, βασανιστήρια στα παράλια της Μικράς Ασίας συνθέτουν μία από τις χειρότερες γενοκτονίες για το ανθρώπινο γένος.
Οι σχεδόν 3.000.000 αφανισμένοι Έλληνες μαρτυρούν ένα γεγονός που αποτυπώθηκε έντονα στην ιστορία και δεν θα σβήσει ποτέ τουλάχιστον από όσους έχουν πλήρη τη συνείδηση.
Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφασή της την 24η Σεπτεμβρίου 1998, καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Επ’ ευκαιρία της τραγικής αυτής μαύρης επετείου ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
« Διατηρώντας άσβεστα στην εθνική ιστορική μνήμη τα τραγικά γεγονότα με τις θηριωδείες των Τούρκων εκατό χρόνια πριν, γιορτάζουμε σήμερα τον Μικρασιατικό πολιτισμό που μετέφεραν στην πατρίδα μας οι χιλιάδες των προσφύγων που γλύτωσαν από τα βασανιστήρια και τις σφαγές των βαρβάρων. Τιμή και δόξα πρέπει σε αυτούς που κράτησαν άσβεστο τον Ελληνικό πολιτισμό. Με τον προσήκοντα σεβασμό υποκλινόμαστε στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Μελί και στη Νέα Πέραμο έχοντας στο μυαλό μας ότι “πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα’ ‘ναι”.»
Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα θυμόμαστε τα θλιβερά γεγονότα της καταστροφής. Όμως δεν μισούμε, αλλά μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι όχι μόνο ιστοριογράφοι αλλά και καλοί πρωταγωνιστές για την ιστορία που θα γράψουν για εμάς σε λίγα χρόνια.