Με ομιλίες και λαογραφικές εκδηλώσεις τιμήθηκε στα Μέγαρα η μνήμη της ιστορικής ναυμαχίας της Σαλαμίνας την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.
Η εκδήλωση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εκ περιτροπής, σε μια από τις σύγχρονες πόλεις οι πρόγονοι των οποίων είχαν συμμετάσχει με πλοία και στρατό στην ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η πόλη-κράτος των μεγάρων είχε συνεισφέρει 20 πλοία
Οι 23 συνολικά πόλεις έχουν συστήσει μια αδελφότητα με επίκεντρο την Σαλαμίνα η οποία είναι και ο συντονιστής των εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση η οποία έγινε στο ανοικτό θέατρο της πλατείας Αγ. Ιωάννου Γαλλιλαίου συνδιοργανώθηκε από τον λαογραφικό σύλλογο «Ο Χορός της Τράτας» και τον Δήμο Μεγαρέων.
Το πρόγραμμα περιείχε δύο ομιλίες ιστορικού περιεχομένου και λαογραφικούς χορούς.
Ομιλητές ήταν ο αρχαιολόγος Γιάννης Μαυροκεφαλίδης, με θέμα «Τα Μέγαρα κατά τον 5ο αι. π.Χ. και κατά την περίοδο των Περσικών πολέμων» και ο καθηγητής ιστορίας Χ. Δρακάτος με θέμα «Το ιστορικό της ναυμαχίας  της Σαλαμίνας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δήμαρχοι Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και Σαλαμίνος Ρούλα Νάννου.
Μεταξύ των εκπροσώπων των Δήμων της αδελφότητας παρευρέθηκε η Δήμαρχος Ερέτριας Α. Αλιμπαντέ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας Ν. Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων Σ. Κεφάλας.
Επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος Γιώτα Παππά, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος, Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αλέξανδρος Κουργιαλής καθώς και εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας Στρατού.

Χορούς από την Ελλάδα απέδοσαν οι

  • Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών – Εθίμων «Η Πυρρίχη»
  • Πολιτιστική Ένωση Περάματος
  • Λαογραφικός Σύλλογος Άσσου Κορινθίας «Η Ρέα»
  • Σύλλογος Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων
  • Λαογραφικός Σύλλογος ο Χορός της Τράτας
Γρηγόρης Σταμούλης, Δήμαρχος Μεγαρέων
Γρηγόρης Σταμούλης, Δήμαρχος Μεγαρέων
Ρούλα Νάνου, Δήμαρχος Σαλαμίνας
Ρούλα Νάνου, Δήμαρχος Σαλαμίνας

SALAMINIA_MEGARA_2005_4_550

SALAMINIA_MEGARA_2005_5_550