Από την Αμερική προέρχεται ο νέος εχθρός της ελιάς με το όνομα Ξυλέλλια Φαστιντιόσα  (Xylellia Fastidiosa).xylella_olive3_250
Η ασθένεια εντοπίσθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία το 2013. Έως το 2015 είχε επηρεάσει τους ελαιώνες όλης της επαρχία Λέτσε και άλλων περιοχών της Απουλίας.
Επίσης κατά το προηγούμενο έτος, 2015 είχε εξαπλωθεί στην Κορσική και στην κεντρική-νότια Γαλλία.
Στις περιοχές όπου χτυπήθηκαν από την συγκεκριμένη ασθένεια, εκτός των ελαιοδέντρων καταστράφηκαν αμυγδαλεώνες και πικροδάφνες.

Η κατάσταση είναι πλέον πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα και  έτσι το Υπουργείο Γεωργίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμβουλεύει.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικοννομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τα νέα δεδομένα σχετικά με την Xylella fastidiosa: ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

                 Μια νέα ασθένεια που απειλεί και την καλλιέργεια της Ελιάς

xylella_olive2_250Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa έχει μολύνει έως σήμερα περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα (10% στου συνόλου) στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου, όμως η διαπίστωση της παρουσίας του σε χώρες της Ε.Ε. οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην λήψη προληπτικών μέτρων (Εκτελεστική Απόφαση 2015/789/ΕΕ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του.
Με την απόφαση αυτή προβλέπονται μια σειρά αυστηρών μέτρων με εφαρμογή τόσο στη διακίνηση φυτών που μπορεί να είναι ξενιστές του οργανισμού και στην εισαγωγή φυτών ξενιστών από τρίτες χώρες στις οποίες έχει διαπιστωθεί η παρουσία του.
          ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ
1.Η μετάδοση του παθογόνου μέσω μυζητικών εντόμων (Cicadelidae και Cecropidae) κοινώς τζιτζικάκια που λειτουργούν ως φορείς του βακτηρίου.
2. Η μετάδοση του παθογόνου μέσω προσβεβλημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε αμόλυντες περιοχές.
3.Ο μεγάλος αριθμός φυτών ξενιστών του παθογόνου βακτηρίου (π.χ. αμυγδαλιά, σπάρτο, πικροδάφνη, δεντρολίβανο, ακακία, μυρτιά, κερασιά κ.ά.).
4.Το γεγονός ότι πολλά φυτά μπορεί να είναι προσβεβλημένα από το βακτήριο χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα λειτουργώντας ως πηγές μολύσματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το βακτήριο αποικίζει και προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου των φυτών –ξενιστών στα οποία μεταφέρεται το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία, γι’ αυτό τα συμπτώματα της  ασθένειας (αδροβακτηρίωση) γίνονται εντονότερα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας.
Στα φύλλα παρατηρείται χλώρωση και καψάλισμα ενώ στους κλάδους εμφανίζεται νέκρωση των κορυφών. Τα δένδρα εμφανίζουν ταχεία εξασθένηση στην οποία μπορεί να συνεργούν και άλλα παράσιτα (μύκητες και ξυλοφάγα έντομα).

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην «ΠΡΟΛΗΨΗ» ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και διασπορά του παθογόνου βακτηρίου στην Χώρα μας.
Αυτό επιτυγχάνεται :

  • Με χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (∆ΑΟΚ και ΠΚΠΦ&ΠΕ)σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων συμπτωμάτων.

Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου:
www . bpi . gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων>Βακτήρια/Φυτοπλάσματα> ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa__
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Π. Ενοτήτων  θα πραγματοποιούν  εντατικούς ελέγχους σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια και κατά τη διακίνησή τους,  ενώ θα διενεργούν έρευνες ετησίως σχετικά με την παρουσία του εν λόγω οργανισμού στην περιοχή αρμοδιότητας τους.
Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλ. 213-1600816,817,807).