Σε βαρυσήμαντη ανακοίνωση προέβη η δραστήρια περιβαλλοντική οργάνωση Ecoeleusis για το ατύχημα της 8/5 στα ELPE_2_250ΕΛΠΕ.
Η συγκεκριμένη οργάνωση δρα ως διαρκές παρατηρητήριο των ενδεχόμενων ενδεχόμενους περιβαλλοντικών κινδύνων οι οποίοι απειλούν το Θριάσιο Πεδίο και έχει συχνά αποκαλύψει μικρής ή μεγάλης έκτασης περιστατικών τα οποία έχουν συμβεί στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και άλλων βιομηχανιών.

Η ακοίνωση

Το χθεσινό (8/5) ατύχημα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου δεν ήταν απρόβλεπτο ούτε αναπόφευκτο. Ήταν εκ των προτέρων γνωστές οι πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκτελούνταν οι πιο σημαντικές εργασίες γενικής συντήρησης της τελευταίας πενταετίας του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου: μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενός μηνός και με το ελάχιστο δυνατό κόστος!

2000 «εργολαβικοί» εργαζόμενοι – μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί ανειδίκευτοι και κυρίως ανεκπαίδευτοι που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη διυλιστηρίου – συνωστίστηκαν αφύσικα για να συμμετάσχουν σε διεργασίες συντήρησης διυλιστηρίου και μάλιστα με εξαντλητικά ωράρια και εξευτελιστικό μεροκάματο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα παρκαρισμένα όπως – όπως πάνω στα πεζοδρόμια της Εθνικής Οδού, στο ύψος του διυλιστηρίου, υποδήλωναν όλες αυτές τις μέρες τον βαθμό της προχειρότητας.

EcoeleusisΟι εκτεταμένες εθελούσιες έξοδοι αποστέρησαν το διυλιστήριο από έμπειρο προσωπικό και διέκοψαν βίαια την μετάδοση της γνώσης στους νεότερους. Οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις της εταιρείας για επένδυση στην ασφάλεια είχαν περίτρανα αποδειχθεί έπεα πτερόεντα πέρυσι τον Φεβρουάριο. Τότε η διοίκηση της εταιρίας είχε προσπαθήσει να αποφύγει την διακοπή λειτουργίας (shutdown) στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, όταν διαπιστώθηκε παραμόρφωση του αντιδραστήρα της μονάδας 32 (Flexicocker), μόλις ενάμιση χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της!

Ταυτόχρονα με την έναρξη του γενικού shutdown του διυλιστηρίου, στις 21 Απριλίου, η κάθε άλλο παρά ενοχλητική και διεκδικητική απέναντι στην εταιρεία Διοίκηση του Σωματείου των ΕΛΠΕ, από κοινού με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του διυλιστηρίου, είχαν δημοσιοποιήσει την έκδηλη ανησυχία τους για το θέμα.

Κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση