Χρήστος ΠαπαηλίαςΦθάνει το μέγιστο της ψυχρής μεταφοράς! Έτσι, η Αττική θα συνεχίσει να δέχεται κατά κύματα χιονοπτώσεις με σταδιακή μετατόπιση του καιρού ανατολικότερα!
Κακώς υποτιμήθηκε η πρόβλεψη για κακοκαιρία και πολλοί έμειναν στο χιόνι στην Εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας! Αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι ο καλός καιρός που μπορεί να προηγείται μιας χιονοκαιρίας δε μπορεί να αποτελεί αισθητήριο του επερχόμενου καιρού και να υποτιμώνται οι προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού!
Το χειμώνα και μάλιστα το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, οι χιονοβόλες ψυχρές εισβολές συχνά είναι βίαιες και πολύ απότομες και μπορεί να ενσκήψουν ακόμα και μία με δύο ημέρες μετά από μια καλοκαιρία με θερμοκρασίες των 20C!
Τις επόμενες ώρες, ατμοσφαιρικά η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση! Όμως, με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχει παρουσιάσει η Αττική σε καιρό χιονιά ο οποίος έχει εισχωρήσει αρκετά Δυτικά στο νομό, συνήθως ολόκληρο το 12ωρο μετά την κορύφωση της ψυχρής μεταφοράς σημειώνονται αξιόλογες χιονοπτώσεις με αυξομειώσεις στην ένταση με δυνατότητα χιονόστρωσης και σε πόλεις αρκετά χαμηλά! Έτσι είχε συμβεί στους χιονιάδες του Ιανουαρίου 2006 και του Μαρτίου 2011! Κάτι τέτοιο φαίνεται και για τις επόμενες ώρες και έτσι καλό θα είναι να ματαιώσουμε δραστηριότητες και μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες! Πάντως, θα σταματήσει τελείως να χιονίζει στη Δυτική Αττική αύριο νωρίς το πρωί αλλά οι εξάρσεις θα συνεχίζονται στα Βόρεια και Ανατολικά του νομού όπου η βελτίωση θα αρχίσει από το μεσημέρι και μετά!
Μετά τη χαρά του χιονιού πάντως, αρχίζει η αγωνία για τις επιπτώσεις του παγετού! Φαίνεται ότι ο παγετός τις νύχτες θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας! Επίσης, δεν αποκλείεται κάποια υποτροπή του καιρού στα τέλη της εβδομάδας αλλά με λίγο ανεβασμένες θερμοκρασίες ώστε τα χιόνια να γίνουν χιονόνερο στα πεδινά και να χιονίσει σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πάλι!
Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος