Χρήστος ΠαπαηλίαςΜπλοκαρισμένη ατμοσφαιρική κατάσταση, θα έλεγα, ότι επικρατεί στα ΒΔ της χώρας μας. Έτσι, ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται συνεχώς μέσω Αδριατικής στο Ιόνιο δημιουργώντας διαδοχικές διαταραχές που επηρεάζουν με πολλές βροχές κατά διαστήματα όλη τη χώρα με τη ”μερίδα του λέοντος” στη Δυτική Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο.
Οι κυκλωνικοί άνεμοι αναμιγνύουν τις ψυχρές αέριες μάζες με τις θερμές που φέρνουν οι νοτιάδες! Αποτέλεσμα αυτού είναι οι κατά περιόδους έντονες συνθήκες αστάθειας στην υπόλοιπη χώρα και εκεί οφείλονται ισχυρές καταιγίδες σαν αυτή που έπληξε χθες την Αττική και την Κορινθία με ισχυρές χαλαζοπτώσεις! Το μπλοκάρισμα αυτό της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και έτσι, ενώ η Δυτική Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο θα έχουν βαρύ, ψυχρό και πολύ βροχερό καιρό, η υπόλοιπη χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα βλέπει διαστήματα με ανοιχτό καιρό να εναλλάσσονται με “φορτώματα” του ουρανού που θα δίνουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ, κατά διαστήματα θα υπάρχει κλειστός καιρός με ποτιστικές βροχές!
Στη ΔΒΔ χώρα και κατά περιόδους στη Βόρεια και Κεντρική χώρα, λόγω της ανάμιξης αυτής των αερίων μαζών θα συνεχίσουν να ανεβοκατεβαίνουν τα υψόμετρα χιονόπτωσης στα ορεινά και ημιορεινά! Σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο θα πέφτουν αρκετά χαμηλά ενώ τα χιονοδρομικά που και φέτος περνούν δύσκολο χειμώνα, όσο πιο Δυτικά και Βόρεια βρίσκονται, τόσο πιο πολύ χιόνι θα δέχονται!
Στην Αττική, το απόγευμα και το βράδυ θα έχουμε και πάλι βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα με βελτίωση του καιρού τη νύχτα! Όμβροι κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται και τη νύχτα, κυρίως προς το πρωί! Όμως και πάλι αύριο το πρωί θα έχουμε άνοιγμα του καιρού και μάλιστα, για λίγες ώρες θα υπάρχει και ηλιοφάνεια! Απότομο κλείσιμο του καιρού θα υπάρξει και πάλι από το απόγευμα και κυρίως προς το βράδυ και θα έχουμε και πάλι βροχές και πιθανότητα καταιγίδων! Όμως, το βράδυ θα έχουμε πιο χειμωνιάτικο σκηνικό με συνεχείς βροχές που θα διατηρηθούν και την Πέμπτη μέχρι το μεσημέρι! Ανάλογη εξέλιξη είναι πιθανό να έχουμε και Παρασκευή προς Σάββατο! Στη συνέχεια η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει με νοτιάδες, άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα είναι μεν αισθητή, σύμφωνα όμως με τις ενδείξεις θα είναι πρόσκαιρη! Αυτό όμως που ίσως είναι ανησυχητικό, είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μεταβολή του Σαββατοκύριακου να συνοδευτεί με πολύ θυελλώδεις ανέμους ΔΝΔ διευθύνσεων! Είναι νωρίς να το πούμε από τώρα αλλά, τουλάχιστον οι καλλιεργητές και όσοι προγραμματίζουν εκδρομές το Σαββατοκύριακο ας είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό!
Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος