Ένα βαρομετρικό χαμηλό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Αττικής μας Χρήστος Παπαηλίαςέρχεται από απόψε και θα δώσει αύριο στο νομό πολύ βροχερό καιρό με κύριο γνώρισμα τα επίμονα και συνεχή φαινόμενα! Η ισχυρή ένταση πάντως θα έχει παροδικό χαρακτήρα!
Τις επόμενες ώρες θα έχουμε και πάλι σταδιακή αύξηση των νεφώσεων και θα αρχίσει να βρέχει μέσα στη νύχτα στη Δυτική Αττική με τα χιόνια αρχικά να κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά στους πρόποδες των Γερανείων, του Πατέρα και του Κιθαιρώνα! Μέχρι το πρωί πάντως τα χιόνια θα περιοριστούν στα μεγαλύτερα υψόμετρα, ο καιρός όμως θα είναι πολύ βαρύς και πολύ βροχερός σταδιακά σε όλο το νομό ενώ, γενικά, όσο δυτικότερα θα βρισκόμαστε τόσο περισσότερο νερό θα πέφτει!
Για λίγο οι εντάσεις θα είναι υψηλές με πιθανή πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στο Σαρωνικό! Γενικά όμως, κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η μεγάλη διάρκεια και ο συνεχής χαρακτήρας των φαινομένων! Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται μέσα στο βράδυ!
Θα είναι μια επιθυμητά βροχερή μέρα για το νομό με ένα Γενάρη σαφώς πιο βροχερό μετά από δύο απρόσμενα τόσο ξηρούς Νοέμβρη και Δεκέμβρη!
Οι βοριάδες που μας “κρύωσαν” αισθητά από απόψε θα δώσουν τη θέση τους σε έναν ανατολικό άνεμο (Αθηναϊκό), βροχοφόρο για την Αττική το φθινόπωρο και το χειμώνα! Οι βοριάδες όμως καραδοκούν και επιστρέφουν αμέσως μετά το βαρομετρικό χαμηλό και όλα δείχνουν ότι πάμε και για νέα ψυχρή εισβολή στα τέλη της εβδομάδας!
Το πόσο χιονοβόλα θα είναι, δε μπορώ να το πω από τώρα, εκ πρώτης όψεως πάντως φαίνεται ότι θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και η κύρια ψυχρή εισβολή θα είναι μάλλον “ξεροβόρι”!
Δεν είναι όμως τίποτα βέβαιο, δεν αποκλείεται η ευχάριστη λευκή έκπληξη αλλά υπενθυμίζω ότι αυτές οι διαταραχές σχεδόν πάντα είναι δύσκολα προβλέψιμες μερικά 24ωρα πριν!

Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος