Χρήστος ΠαπαηλίαςΜε αργούς ρυθμούς σε αντίθεση με ό, τι μας έχει συνηθίσει αυτή η περίοδος του έτους, έρχεται ο φετινός χειμώνας! Αναμένεται μια αργή αλλά αισθητή θερμοκρασιακή αλλαγή με το κρύο να γίνεται αισθητό παντού προς τα τέλη της εβδομάδας ενώ και με τη σχετική βελτίωση του καιρού που θα ακολουθήσει θα μείνει πλέον το έντονο νυχτερινό κρύο!
Θα έρθει λοιπόν χειμώνας σχεδόν μόνο σε ό, τι αφορά τις θερμοκρασίες και τους ενισχυμένους βοριάδες με τα φαινόμενα που βλέπουμε με τα σημερινά στοιχεία να είναι γενικά περιορισμένα σε έκταση ενώ και εκεί που θα σημειωθούν, σε μερικές μόνο περιοχές θα έχουν αξιόλογη ένταση!
Πάντως, οι πρώτες έστω και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αττικής είναι πολύ πιθανές!
Συνήθως, τέτοια εποχή ο χειμώνας εισβάλλει κλιμακωτά με τις γνωστές σχετικές παροιμίες να συνοδεύουν τα Νικολοβάρβαρα! Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε συχνά έντονες και απανωτές κακοκαιρίες με πολλά νερά, πλημμύρες ενώ στην εξέλιξη των κακοκαιριών τα χιόνια έφθαναν αναγνωριστικά στα βόρεια πεδινά, στα κεντρικά ημιορεινά και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας μέχρι την Κρήτη! Σημαντικό μέρος των κακοκαιριών ήταν οι συνεχείς εναλλαγές θυελλωδών νοτιάδων με θυελλώδεις βοριάδες με πολλά προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Πέρυσι, τέτοιες ημέρες μπορεί να μην είχαμε ακόμα κρύο αλλά είχαμε συνεχείς πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα με καταστροφές σε πολλές περιοχές ενώ σαν σήμερα είχαμε ισχυρές καταιγίδες και στην Αττική!
Συνήθως το Δεκέμβριο αναζητούμε τις ώρες καλοκαιρίας και των ασθενών ανέμων, φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ανάλογη κατάσταση στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τα έτη 2004, 2006.Στην πρώτη περίπτωση μετά τις 15/12 είχαμε σημαντική μεταβολή του καιρού με πάρα πολλές βροχές που πρόλαβαν να ξεπεράσουν το μέσο όρο του Δεκεμβρίου! Αντίθετα, το 2006 ο μήνας αποδείχτηκε από τους πιο ξηρούς και ήταν μόλις η αρχή μιας πολύ ξηρής διετίας για τη χώρα μας!
Ακραία θερμή και ξηρή συμπεριφορά είχε παλαιότερα ο Δεκέμβριος του 1993! Σχεδόν όλες οι ημέρες του ήταν θερμότερες από το μέσο όρο του μήνα ενώ στην Αθήνα τα πρώτα χιλιοστά βροχής είχαν σημειωθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα!
Όλοι θα με ρωτήσετε, τι αναμένεται για φέτος. Οι αντικυκλώνες σαν αυτό που μας επηρεάζει και μας επηρέασε και το Νοέμβριο είναι συμπαγείς και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν θα δημιουργηθεί τέτοιας δυναμικής σύστημα ώστε να τον σπάσει! Είναι σαν ένα τεράστιο και άρρηκτο τοίχο που χρειάζεται να ανάλογα μέσα για να σπάσει! Συνεπώς, αν δε σπάσει δε μπορούμε να εκτιμήσουμε καιρό για τη συνέχεια γιατί όποιες προσομοιώσεις και να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα “σπάνε” πάνω σε αυτό τον ατμοσφαιρικό τοίχο ή σπρώχνονται προς άλλα γεωγραφικά πλάτη!
Στατιστικά, πρέπει το πολύ στις 15-17 ημέρες να υποχωρήσει και να επιτρέψει ο κανονικός καιρός της εποχής!
Σχετικά με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και του Ελ Νίνιο που συζητιέται πολύ, πιστεύω πολύ στην επίδραση στην πολυήμερη επιμονή μιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, αλλού με μόνιμη καλοκαιρία, αλλού με πολύ κρύο, μπορεί με βροχές σε ερημικές περιοχές του πλανήτη και ως εκ τούτου για τη χώρα μας είναι πιθανό η επιμονή της απουσίας βροχών από περίοδο που δε συνηθίζεται να συνδέεται με τα παραπάνω φαινόμενα!
Εμένα με προβληματίζει η επανάληψη τέτοιου αντικυκλώνα το Δεκέμβριο τη στιγμή που μας επηρέασε κατά το μεγαλύτερο μέρος του Νοεμβρίου! Την περίοδο Οκτωβρίου-Μαρτίου συνήθως έχουμε κατά μέσο όρο δύο και σπάνια τρεις τέτοιες περιπτώσεις με μεγαλύτερη διάρκεια επίδρασης όταν συμβαίνουν  το φθινόπωρο ενώ μέσα στο χειμώνα σπάνια υπερβαίνουν  τις 7-10 συνεχείς ημέρες!
Φέτος όμως, αν επιμείνει αυτή η ατμοσφαιρική κατάσταση είναι πιθανό να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση μέσα στο χειμώνα και ίσως όχι μόνο μία φορά παρά τις παροδικές επιδεινώσεις του καιρού! Αν συνδέεται τελικά με το Ελ Νίνιο είναι πιθανό μετά την κορύφωση του φαινομένου να ξεσπάσουν όψιμες κακοκαιρίες στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης! Κάτι τέτοιο είχε συμβεί στη χώρα μας και κατά το προηγούμενο μεγάλο Ελ Νίνιο το 1998!
Δεν πρέπει να είμαστε όμως δογματικοί και επίμονοι στις απόψεις μας καθώς η επίδραση του φαινομένου είναι υπό έρευνα, θα φανεί κατόπιν εορτής η επίδρασή του και μάλλον βιάζονται όσοι κάνουν ελαφρά τη καρδία προγνώσεις με βάση το φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Καλό απόγευμα σε όλους!