Χρήστος ΠαπαηλίαςΙσχυρή για μήνα Απρίλιο είναι η Μεγαλοβδομαδιάτικη ψυχρή εισβολή! Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και μάλιστα, το 2011 και το 2012 είχαμε ακόμα εντονότερη χειμερινή εικόνα! Όμως, φέτος υπάρχει και η αίσθηση ότι ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και θα θέλαμε τη Μεγαλοβδομάδα να τη ζήσουμε λίγο πιο ανοιξιάτικη!
Τα νέα όμως είναι ευχάριστα για την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα οπότε φαίνεται να εναρμονίζεται ο καιρός με την εποχή!
Η άμεση καιρική συνέχεια τώρα, θέλει λίγο πιο βαρύ καιρό από με περισσότερα φαινόμενα από τις επόμενες ώρες μέχρι και αύριο το πρωί, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ανατολική κυρίως Ελλάδα με τον καιρό να “μεταφέρεται” σταδιακά νοτιότερα! Θα επικρατήσει ένας τύπος καιρού που συνήθως επικρατεί το Φεβρουάριο στη χώρα μας και το σκηνικό θα συμπληρώσουν και τα χιόνια στα ορεινά τα οποία στην Αττική θα κατέλθουν μέχρι τα 1000 και παροδικά τα 900μ σε Πάρνηθα, Κιθαιρώνα και Γεράνεια και στην υπόλοιπη Στερεά ακόμα και στα 700μ!
Στη Δυτική Ελλάδα η βελτίωση του καιρού θα αρχίσει από αύριο ενώ στην υπόλοιπη χώρα χειμώνας θα είναι μέχρι τη Μ. Παρασκευή, κυρίως με βοριάδες και κρύο! Τα ταξίδια στις θάλασσες μέχρι και τη Μ. Παρασκευή θα έχουν και εμπόδια και θα πρέπει να το λάβετε υπόψη όσοι θέλετε να ταξιδέψετε ενώ από το Μ. Σάββατο η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά!
Όλα δείχνουν ότι από το πρωί του Μ. Σαββάτου ο καιρός θα καταστεί πολύ καλός, ηλιόλουστος και διαυγής παντού! Το πρωινό κρύο όμως θα είναι ιδιαίτερα έντονο και η απειλή του όψιμου παγετού με τις επιπτώσεις της, παρούσα! Όσο για τη νύχτα της Ανάστασης, θα είναι κρύα, θα μοιάζει με των Χριστουγέννων και θα σηκώνει και “γούνα”! Ενδεικτικά, οι ελάχιστες θερμοκρασίες στην Αττική θα είναι κατά τόπους στους 5-7C και στη Θεσσαλονίκη στους 2-4C! Σε πόλεις όπως η Φλώρινα και η Τρίπολη μάλλον οι αντίστοιχες τιμές θα είναι αρνητικές. Ο ανοιξιάτικος ήλιος όμως, με τη λιακάδα και την εξασθένηση των βοριάδων, θα ανεβάσει τη μέγιστη στους 19-21C και ίσως στους 22C και θα έχουμε μια πολύ καλή Κυριακή του Πάσχα σε όλη τη χώρα!
Αύριο δε θα έχει δελτίο, θα έχει τη Μ. Παρασκευή με την ελπίδα απλά, να επιβεβαιωθούν οι ευχάριστες προβλέψεις!
Καλό βράδυ σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος