Χρήστος ΠαπαηλίαςΈχουμε μια περίοδο από το χειμερινό ηλιοστάσιο(22 Δεκεμβρίου) μέχρι τώρα όπου κυριάρχησαν ολοκληρωτικά οι βοριάδες και αντιμετωπίσαμε σημαντικές ψυχρές εισβολές! Από σήμερα όμως και για αρκετές ημέρες παίρνουν σειρά οι νοτιάδες!
Είναι γεγονός ότι το χειμώνα στη χώρα μας έχουμε συνεχείς εναλλαγές στις διευθύνσεις των ανέμων κατά μέσο όρο και καμία διεύθυνση δεν “αδικείται” λόγω της μεγάλης δραστηριότητας των βαρομετρικών χαμηλών!
Ειδικά, το μήνα Ιανουάριο ο μέσος όρος συχνότητας των ανέμων με νότια συνιστώσα είναι αρκετά υψηλός και μάλιστα είναι σχεδόν ίσος με αυτόν των βοριάδων! Οπότε, μετά την κυριαρχία των βοριάδων, θα λέγαμε ότι θα προσπαθήσει να επέλθει κάπια ισορροπία!
Βέβαια, οι νοτιάδες που μας έρχονται δε θα είναι και τόσο χειμερινοί αλλά, μάλλον φθινοπωρινοί με περιορισμένες σε έκταση και διάρκεια βροχές αλλά αξιόλογες σε ένα κομμάτι της χώρας μας! Για όσους ασχολούνται με τους τύπους καιρού από πλευράς υετού θα έχουμε έναν καιρό “Π” για μερικές ημέρες! Σε αυτή την περίπτωση θα βρέχει απανωτά στη Δυτική, κυρίως στη ΒΔ χώρα και κατά περιόδους στα Βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο ενώ στην υπόλοιπη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, θα σημειώνονται σποραδικά και τοπικά φαινόμενα και θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα με ανοιξιάτικες συνθήκες! Επίσης, ευνοείται η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης αλλά και η θερμή μεταφορά στη Νότια Ελλάδα!
Για το πότε θα επιστρέψουμε σε καθαρά χειμερινό σκηνικό, ακόμα υπάρχει χαμηλή προγνωσιμότητα και θα εξαρτηθεί κατά πόσο τα βαρομετρικά χαμηλά θα αποκτήσουν νοτιότερη τροχιά φέρνοντας εκτεταμμένα φαινόμενα και διευκολύνοντας τις ψυχρότερες αέριες μάζες να εισχωρήσουν στη χώρα μας! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συνεχώς ενδείξεις οι οποίες αναβάλλονται κάθε φορά! Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι ο υποτροπικός αεροχείμαρος στα ΝΑ μας ενισχύεται όλο και περισσότερο όταν διατηρείται αυτή η ατμοσφαιρκή κυκλοφορία και θα πρέπει ο Αζορικός Αντικυκλώνας να καταφέρει να εισχωρήσει στη Γροιλανδία για να σπρώξει τις διαταραχές στη ΝΑ Μεσόγειο! Και αυτό με τη σειρά του συναντά εμπόδια από τη μεγάλη βαρομετρική δραστηριότητα που πλήττει το Βόρειο Ατλαντικό αυτή την περίοδο! Τόσο χαοτική είναι η κατάσταση στην ατμόσφαιρα και υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που περιπλέκουν την κατάσταση. Για το λόγο αυτό οι προγνώσεις από ένα διάστημα και μετά θεωρούνται παρακινδυνευμένες!
Στα άμεσα αναμενόμενα τώρα, για την Αττική, η επιστροφή των νοτιάδων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό από απόψε και για ολόκληρη τη νέα εβδομάδα! Η υγρασία θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό! Κατά διαστήματα θα υπάρχει αρκετή συννεφιά και θα σημειώνονται παροδικές βροχές, μικρής γενικά διάρκειας! Θα έχουμε όμως και διαστήματα πραγματικής καλοκαιρίας στο νομό! Τη διαύγεια στην ατμόσφαιρα πάντως, την αποχαιρετούμε καθώς θα κυριαρχήσει η υγρασία και η περιορισμένη ορατότητα! Από την Τρίτη θα φθάσουν και ποσότητες αφρικάνικης σκόνης και όταν θα έχουμε φαινόμενα θα πέσει και λασποβροχή στο νομό!
Η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να αλλάξει προς το Σαββατοκύριακο των εκλογών με πιο χειμερινή εικόνα με πολλές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας! Όμως, για το λόγο που έγραψα πριν, ας είμαστε συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις μας, δηλαδή, να μην αποκλείουμε παράταση του ίδιου θερμού και υγρού σκηνικού!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος