Χρήστος ΠαπαηλίαςΚαλύτερο καιρό για τη συλλογή του ελαιοκάρπου δε θα μπορούσαμε να έχουμε αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε έναν αυθεντικό βροχερό μήνα!

Εντύπωση ευχάριστη, επίσης κάνει και η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα που επικρατεί με εντυπωσιακή διαύγεια! Συνήθως, σε περιόδους καλοκαιρίας αυτή την περίοδο έχουμε αυξημένη υγρασία κυρίως τις νύχτες και σημειώνεται δρόσος και τοπικές ομίχλες!

Αυτή την περίοδο έχουμε πολύ στεγνό καιρό κάτι που θα διατηρηθεί και με το “φρεσκάρισμα” των βοριάδων από αύριο και μέχρι τη Δευτέρα!

Αυτό που θυμίζει σε ποια εποχή βρισκόμαστε είναι το έντονο νυχτερινό κρύο με τη βοήθεια και της μεγάλης πλέον διάρκειας της νύχτας!

“Μικρές είναι οι ημέρες του σποριά και ατέλειωτες οι νύχτες” λέει μια σχετική λαϊκή παροιμία!

Ο συμπαγής αντικυκλώνας που φέρνει την καλοκαιρία στη χώρα μας και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, δε “σπάει” εύκολα και αυτό είναι βασική προϋπόθεση ώστε να προβλέπουμε διατήρηση της καλοκαιρίας και της ανομβρίας για πολλές ακόμα συνεχείς ημέρες, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα!

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτές τις ημέρες! Οι τοπικοί φορείς ας κάνουν ό,τι προλαβαίνουν και όσο προλαβαίνουν πριν έρθουν οι επόμενες πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις! Οι στατιστικές παρατηρήσεις λένε ότι τις περισσότερες φορές, όχι πάντα, αυτές έρχονται πολύ έντονες μετά από παρατεταμένη καλοκαιρία το φθινόπωρο και το χειμώνα! Το θέμα είναι, να μην επαναληφθούν τα προβλήματα, οι ζημιές και οι απώλειες συνανθρώπων μας στα επόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα!

Καλός καιρός λοιπόν, προς το παρόν με μόνο σημείο που χρήζει προσοχής να είναι οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες μεταξύ νυχτερινών  και μεσημβρινών ωρών!

Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος