Την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του παλαιού 7ου Δημοτικού Σχολείου, Μελί, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων προκειμένου να στεγασθούν εκεί η Αστυνομία, η Ασφάλεια και η Τροχαία.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση της 20/7.
Το αίτημα προήλθε από το εν λόγω Υπουργείο στο πλαίσιο της προσπάθειας η οποία καταβάλλεται σε όλη την επικράτεια να του παραχωρηθούν δωρεάν δημοτικά κτίρια να στεγάσει τις υπηρεσίες του ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη.
Απευθυνόμενος προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη να συμβάλλει και ο Δήμος Μεγαρέων στην εθνική προσπάθεια για οικονομία. Επιπροσθέτως τόνισε ότι με την παραχώρηση του κτιρίου θα εκλείψουν οι λόγοι για απομάκρυνση των αστυνομικών υπηρεσιών και με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ασφάλεια και το αίσθημα ασφαλείας στην περιοχή.
Ο κ. Σταμούλης υπενθύμισε τις διάφορες συζητήσεις και ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει εκ μέρους του Δήμου με σκοπό να παραμείνουν τα αστυνομικά τμήματα στα Μέγαρα και μάλιστα να ενισχυθούν.
Με την εν λόγω παραχώρηση, υποστήριξε ο Δήμαρχος, θα διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και ενδέχεται να ενισχυθεί ενώ ο συνοικισμός Μελί θα έχει μια δημόσια υπηρεσία, πράγμα το οποίο εδώ και χρόνια επιζητά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του συνοικισμού.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, παρ’ όλα αυτά, τέθηκε ένα τυπικό θέμα το οποίο θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της απόφασης.
Συγκεκριμένα, με παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 7ο Δημοτικό Σχολείο έχει αποφασισθεί να στεγάσει λαογραφικό μουσείο με έμφαση στα αντικείμενα τα οποία προέρχονται από την Μικρά Ασία.
Κατά την άποψη, λοιπόν, μέρους της αντιπολίτευσης θα έπρεπε πρώτα να είχε ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και μετά να παραχωρείτο το κτίριο στο Υπ.Π.Πολ.
Έτσι μερίδα της αντιπολίτευσης ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος προκειμένου να προηγηθεί η ανάκληση της εν λόγω απόφασης.
Σε όλους τους τόνους πάντως όσοι από την αντιπολίτευση δεν πρόβαλαν τον λόγο της ανάκλησης της παλαιάς απόφασης τάχθηκαν εναντίον της παραχώρησης.

Από την συζήτηση οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μέλη του προεδρείου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Αγ. Ιωάννης Θεολόγος» έκαναν έντονες παρεμβάσεις με τις οποίες δήλωσαν ότι αντιτίθενται πλήρως στην παραχώρηση του κτιρίου στην Αστυνομία.
Αντίθετα θεωρούν ότι ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ως χώρος πολιτισμού και να διατηρεί τις μνήμες από τους τόπους καταγωγής των προσφύγων.

Σε δυσαρμονία ο Σύλλογος Αγ. Ι. Θεολόγος με την τοπική κοινή γνώμη
Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Ιερόθεου Πολυχρόνη ο οποίος είναι κάτοικος του συνοικισμού.
Επεσήμανε ότι προ τριμήνου με πανικό πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για το θέμα της έλλειψης ασφάλειας. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα το οποίο θα προέκυπτε από την συγχώνευση θα ήταν δυνατό να παραχωρηθεί κάποιο δημοτικό κτίριο στην αστυνομία.
Αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που κάνει τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου να θεωρούν ότι δεν είναι μείζον θέμα η ασφάλεια αλλά ο πολιτισμός
Με έμφαση επίσης τόνισε ότι ο χώρος πολιτισμού τον οποίο επικαλείται ο σύλλογος είναι εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος εδώ και πέντε χρόνια.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι πάγιο αίτημα των κατοίκων του συνοικισμού είναι να μεταφερθεί εκεί μια δημόσια ή δημοτική υπηρεσία ώστε η γειτονιά να αποκτήσει ζωή και εμπορική δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρόνης είπε ότι ο σύλλογος δεν εκφράζει την κοινωνία παρά μόνο τα μέλη του. Είπε για το συγκεκριμένο θέμα: «Όλες αυτές τις ημέρες που περπάτησα στην γειτονιά μου, όλος ο κόσμος ήταν θετικός προς αυτήν την κίνηση»
Ίδια με τον κ. Πολυχρόνη στάση κράτησε και ο έτερος αντιδήμαρχος Κώστας Καράμπελας.

Θεωρούμε τη στάση, ιδιαίτερα του αντιδημάρχου Πολυχρόνη ο οποίος πήρε το θέμα επάνω του, γενναία αφού όρθωσε διαφορετικό λόγο από τον σύλλογο ο οποίος εδώ και χρόνια ισχυρίζεται ότι αποκλειστικά απηχεί τις απόψεις του συνοικισμού.
Θέση υπέρ της παραχώρησης πήρε και ο τέως δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαλαμούρας σύμφωνα με την αιτιολόγηση του οποίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του συνοικισμού επιθυμεί την εγκατάσταση στον χώρο των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.