Sikh MegaraΜε πανηγυρικό και εμφατικό τρόπο, σε ποικιλία χρωμάτων, η κοινότητα της θρησκείας Σιχ στην Ελλάδα τέλεσε τελετή, την Κυριακή 25 Μαΐου στα Μέγαρα, στο ναό τους ο οποίος κτίστηκε πρόσφατα στην περιοχή Ορκός.
Η θρησκεία των Σιχ είναι η νεώτερη μονοθεϊστική θρησκεία η οποία έχει προκύψει και ξεκίνησε στην βόρεια Ινδία τον 16ο αιώνα. Σήμερα είναι η κυρίαρχη θρησκεία στην επαρχία Παντζάμπ (Punjab).
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών εργατών στην Ελλάδα προέρχεται από την επαρχία Punjab με αποτέλεσμα να έχουν κατασκευαστεί ναοί στην Αθήνα και στην περιφέρεια της Αττικής.

Στην επέτειο της 25ης Μαΐου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 800 πιστοί σιχ οι οποίοι ήταν κυρίως εργαζόμενοι στα Μέγαρα αλλά και σε άλλες Περιοχές της χώρας όπως Αθήνα, Βοιωτία, Κορινθία, Αχαΐα και Εύβοια.
Η συγκέντρωση ήταν ημέρα μνήμης του πρώτου μάρτυρα της θρησκείας τους, Γκουρού (διδασκάλου) Αρτζάν Ντεβ (Guru Arjan Dev Ji) ο οποίος βασανίστηκε και θανατώθηκε το έτος 1606 από τον μουσουλμάνο αυτοκράτορα Jahangir για τον λόγο ότι δεν δέχτηκε να αλλάξει την πίστη του.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κράτησαν όλη την ημέρα όπου πιστοί προσέρχονταν να προσευχηθούν στον ναό. Στη συνέχεια παρέμεναν στον εξωτερικό χώρο έως το απόγευμα που ξεκίνησε πορεία – όπως η λιτάνευση στον χριστιανισμό – με ανθοστολισμένο κουβούκλιο σε όχημα να προπορεύεται και οι ιερείς και οι πιστοί να ακολουθούν.
Η πορεία είχε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων με αφετηρία και τέρμα τον ναό.Sikh Megara

Για την διοργάνωση της πορείας είχαν ενημερωθεί οι αστυνομικές αρχές και στελέχη της αστυνομίας και της τροχαίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία.

Χαρακτηριστικά της λατρευτικής πρακτικής:
Στο προαύλιο και στον ναό μπαίνουν πιστοί ή επισκέπτες, ανεξαρτήτως φύλου,  οι οποίοι δεν φορούν παπούτσια και κάλτσες, έχουν το κεφάλι τους καλυμμένο ενώ οφείλουν να πλύνουν τα χέρια και τα πόδια τους πριν μπουν στον ναό.
Μέσα στον ναό, όλοι οι χώροι είναι στρωμένοι με χαλιά και άλλα κομμάτια υφάσματος και οι πιστοί κάθονται στο πάτωμα και προσεύχονται.
Στην κορυφή του ναού, η οποία βρίσκεται προς την ανατολή, κάθεται σε υπερυψωμένο σημείο ο προϊστάμενος ιερέας και ευλογεί τους πιστούς ενώ χορωδία ψαλτών ευρισκόμενοι στα αριστερά του ιερέα ψάλουν.
Κυριαρχεί η πολυχρωμία από έντονα χρώματα με κυρίαρχο το πορτοκαλί.

Κατά την πορεία είναι αξιοσημείωτο ότι προηγείται βυτιοφόρο όχημα το οποίο καταβρέχει τον δρόμο και πολυμελής ομάδα πιστών σκουπίζουν τα σημεία από τα οποία περνάει η πομπή.
Γίνονται συχνές στάσεις οι οποίες μοιάζουν με τις αντίστοιχες δεήσεις της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.
Στο μήκος της πομπής υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού όπου προσφέρονται αναψυκτικά, νερά και φρούτα.

Από κοινωνικής πλευράς, συνομιλώντας με μέλη της κοινότητας των Σιχ στα Μέγαρα, πληροφορηθήκαμε ότι η ύπαρξη των χώρων θρησκευτικής λατρείας ήταν πολύ σημαντική και απομάκρυνε πολλούς εργαζόμενους ή άνεργους μετανάστες από τον αλκοολισμό.
Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την οικογένεια και την πατρίδα τους και οι οποίοι συνήθως εργάζονται κάτω από σκληρές συνθήκες, έχουν ανάγκη να βρουν υποκατάστατα της πατρίδας και της οικογένειας. Έτσι οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις είναι το κατάλληλο καταφύγιο.

Στα Μέγαρα ζουν και εργάζονται εκατοντάδες ινδοί οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από την επαρχία Punjab και είναι στο θρήσκευμα σιχ.
Είναι χαρακτηριστικά τα μαντήλια με τα οποία καλύπτουν το κεφάλι τους είτε στους χώρους εργασίας είτε στους δρόμους της πόλης.
Πρόκειται για φιλήσυχους ανθρώπους οι οποίοι δεν προκαλούν. Αντίθετα έχουν, και αυτοί, συμβάλει με την εργασία τους στον πρωτογενή τομέα και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των ΜεγάρωνSikh Megara

Sikh Megara

Sikh Megara

Sikh Megara

Sikh Megara

Sikh Megara

Sikh Megara

Sikh Megara

Sikh Megara