HMERA_GYNAIKAS_DHMOS_MEGAREWN_1_550

Εκδήλωση, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με διακεκριμένες ομιλήτριες διοργάνωσε στο δημαρχείο ο Δήμος Μεγαρέων την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016.
Προσκεκλημένες ήταν οι κυρίες

 • Άννα Καραμάνου, τ. Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών
 • Μαρία Λατσού, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών
 • Αικατερίνη Κολονιώτου, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Μεγαρέων και διοργανώθηκε από τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας και Ισότητας των Δύο Φύλων.

Χαιρετισμό έδωσαν ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης καθώς και ο συνδιοργανωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Σταμούλης.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Ελένη Ρήγα η οποία αναφέρθηκε στην συμμετοχή γυναικών στα δημοτικά ψηφοδέλτια των Μεγάρων από το έτος 1959 έως  το έτος 2014 καθώς και στις εκλεγείσες Δημοτικές Συμβούλους

 • Όλγα Καστάνη – Κρητικού, 1982
 • Ευαγγελία Πέγκου, 1990, 1994
 • Μυρσίνη Γκέλη – Καλλιά, 2002
 • Αργυρώ Κακαρίκου – Μπίμα 2002, 2010
 • Παρασκευή Σύρκου – Λαγού, 2002
 • Καλλιόπη Νικολάου – Αυγουστή, 2010
 • Αριάδνη Μαργέτη – Οικονομοπούλου, 2010
 • Αλεξάνδρα Καλλιπόζη, 2010
 • Αδαμαντία Κοροβέση, 2010
 • Βασιλική Μαυροειδή, 2010, 2014
 • Αικατερίνη Ψαρουλάκη, 2010
 • Ιωάννα Ρήγα, 2014
 • Αικατερίνη Καστάνη – Πούλου, 2014
 • Ελένη Ρήγα, 2014
 • Εμμανουέλα Βογιατζή, 2014
 • Παναγιώτα Γρίβα 2014
Η κ. Άννα Καραμάνου (μέσον) με κ.κ. Ελένη Ρηγα και Γιάννη Σταμούλη
Άννα Καραμάνου

Η πρώτη των ομιλητριών κ. Άννα Καραμάνου αναφέρθηκε στην πορεία της γυναικείας παρουσίας στην κοινωνική ζωή  της Ελλάδας, την απόκτηση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων (δικαίωμα ψήφου).
Μοίρασε τις ιστορικές περιόδους όπου ενδυναμώθηκε το γυναικείο κίνημα, μεσοπόλεμος, κατοχή, εθνική αντίσταση και την κρίσιμη συμβολή των ιδεών της Ευρώπης έως την σημερινή κατάσταση στην οποία το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα παρά την πρόοδό του χρειάζεται ισχυρότερη εδραίωση.
Έκανε μνεία στον ισχυροποιημένο ρόλο της γυναίκας στα κράτη της Σκανδιναβίας και τη σημαντική βοήθεια την οποία παρέχει στο σημερινό φεμινιστικό κίνημα η Ένωση Ελληνίδων Νομικών η οποία αποτελείται από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς.

Μαρία Λατσού
Μαρία Λατσού

Η δεύτερη των ομιλητριών κ. Μαρία Λατσού παρουσίασε ένα εξαιρετικό θέμα, την εφαρμογή του ιερού νόμου του ισλάμ, Σαρία, στην Δυτική Θράκη και σε λοιπές μουσουλμανικές κοινότητες στην Ελλάδα.
Η Σαρία, δηλαδή ο ιερός νόμος του ισλάμ, εφαρμόζεται και ρυθμίζει σχέσεις Οικογενειακού και Κληρονομικού δικαίου. Η εφαρμογή του αποτελεί απόκλιση από το Ελληνικό Σύνταγμα, τις διατάξεις του ελληνικού ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου και έρχεται σε ουσιαστική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Οι έλληνες μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες υφίστανται τις αποφάσεις των ιεροδικών, ή μουφτήδων, οι οποίες βασίζονται στην προφορική, θεόσταλτη ερμηνεία του κορανίου.
Όμως με αυτόν τον τρόπο στερούνται του φυσικού δικαστή τους όπως αυτός ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει ο νόμος της Σαρία ο οποίος μάλιστα έχει καταργηθεί και στην Τουρκία.

Αικατερίνη Κολονιώτη
Αικατερίνη Κολονιώτη

Η τρίτη των ομιλητριών κ Αικατερίνη Κολονιώτου αναφέρθηκε στις ανυπέρβλητες υφιστάμενες δυσκολίες για την «Εξασφάλιση της καταβολής της επιδικασθείσας διατροφής». Επεσήμανε ις αντικειμενικές αδυναμίες οι οποίες διέπουν το θέμα  και το πρόβλημα το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανατροφή των ανηλίκων παιδιών.
Αναφέρθηκαν παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες χώρες και ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ όπου η μη καταβολή της διατροφής επισύρει ποινές φυλάκισης.

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Γιάννη Σταμούλη
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Γιάννη Σταμούλη
Στην εκδήλωση περευρέθηκαν, η Δήμαρχος Μάνδρας - ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη, και η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Ρουμελιώτη
Στην εκδήλωση περευρέθηκαν, η Δήμαρχος Μάνδρας – ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη, και η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Ρουμελιώτη
Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος π. Γεώργιος Προύζος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Γιώργος Μιχάλαρος και η τέως Αντιπεριφερειάρχεις Δ. Αττικής Σταυρούλα Δήμου
Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος π. Γεώργιος Προύζος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Γιώργος Μιχάλαρος και η τέως Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Σταυρούλα Δήμου

 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεγαρέων Μελέτης Λέλης
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεγαρέων Μελέτης Λέλης

HMERA_GYNAIKAS_DHMOS_MEGAREWN_101_550

HMERA_GYNAIKAS_DHMOS_MEGAREWN_111_550