STRATOYLHS_UEOGNIS_1_550Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Π.Ε. Μεγάρων – Ν. Περάμου της ΛΑ.Ε. με κύριο ομιλητή το μέλος του Π.Σ. του Μετώπου και πρώην αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.
Θέμα οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, καθώς και το τι μας περιμένει αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές.
Μια εκδήλωση άκρως επιτυχημένη κατά τους διοργανωτές μιας και η αίθουσα εκδηλώσεων του «Θέογνι» γέμισε ασφυκτικά και ενώ υπήρχαν και άτομα που ακούσαν τον ομιλητή όρθια. Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων – Νέας Περάμου» Ι. Μιχάλαρος, αντιπροσωπεία του πυρήνα Μεγάρων του Ε.Π.Α.Μ. με επικεφαλής το Γραμματέα του Κ. Δέδε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. Π. Στρατούρη.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο συντονιστής της Π.Ε. Μεγάρων – Ν. Περάμου Βασίλης Πολυχρόνης, ο οποίος τόνισε την ετοιμότητα της ΛΑ.Ε. να βρεθεί στο πλευρό των πολιτών που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές και να αγωνιστεί μαζί τους παρά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.
«Μπορεί για την ώρα να μην είμαστε στη Βουλή, βρισκόμαστε όμως μέσα στην κοινωνία και αγωνιζόμαστε δίπλα της για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων», κατάληξε ο συντονιστής της εκδήλωσης.STRATOYLHS_UEOGNIS_2_550

Στην τοποθέτηση του ο Δημήτρης Στρατούλης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, αλλά κυρίως και στην ανατροπή που συντελέστηκε στην πολιτική ζωή της χώρας μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την υπογραφή του 3ου μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα. Ένα μνημόνιο που οδήγησε στην αποχώρηση των στελεχών εκείνων που μετά δημιούργησαν το μέτωπο της ΛΑ.Ε., αλλά πρωτίστως στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και την επικράτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των δανειστών σε βάρος των πολιτών. Ακόμα και τις λίγες ευεργετικές διατάξεις που είχε θεσπίσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται τώρα η νέα κυβέρνηση και τις καταργεί ύστερα από απαίτηση των δανειστών μας, τόνισε ο Δημ. Στρατούλης.
Διατάξεις όπως μη εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, επαναφορά σύνταξης για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με 100 δόσεις ή δυνατότητα συμψηφισμού αυτών με το ποσό της σύνταξης, διατάξεις που είχαν περάσει στην κοινωνία ως «διατάξεις Στρατούλη», καταργήθηκαν με το νόμο των προαπαιτουμένων του 3ου μνημονίου που ψήφισε η νέα Βουλή ύστερα από απαίτηση των δανειστών της.
Η επίθεση στο κοινωνικό κράτος θα έχει και συνέχεια που θα είναι ακόμα πιο οδυνηρή για το λαό, τόνισε ο Δ. Στρατούλης και αναφέρθηκε στα σχέδια Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό, τα οποία θέλει να τα περάσει σκεπάζοντας τα με το μανδύα μιας “Επιτροπής Σοφών” καθηγητών Πανεπιστημίου, που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές στις ήδη υφιστάμενες συντάξεις, θα καταργήσουν τις επικουρικές και ουσιαστικά θα κάνουν την υπόθεση – σύνταξη άπιαστο όνειρο για πάρα πολλούς. Είναι πρακτικά αδύνατο για κάποιον με τέτοια υψηλή ανεργία να συμπληρώσει 40 χρόνια ενσήμων για να βγει στη σύνταξη, είναι αδύνατο να φτάσει μέχρι την ηλικία των 67 ετών. Αλλά, ακόμα κι αν φτάσει σε αυτή την ηλικία, ακόμα κι αν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα, το κράτος πια θα του εξασφαλίζει μόνο το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης, το οποίο έγινε πια «φιλοδώρημα» με τα 360 ευρώ που εξασφαλίζει. Ακόμα, όπως σημείωσε ο Δημ. Στρατούλης, με τη λεγόμενη δημιουργία του ατομικού λογαριασμού για κάθε ασφαλισμένο χάνεται ο χαρακτήρας της κοινωνικής και δημόσιας ασφάλισης και οδηγούμαστε σε μοντέλο ιδιωτικής ασφάλισης με κρατική επικάλυψη. Δίνεται τέλος στη λεγόμενη αλληλεγγύη των γενεών μιας και ο καθένας θα καταβάλλει εισφορές για τη δική του σύνταξη, οι οποίες εισφορές μάλιστα θα χάνονται σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θα καταφέρει να φτάσει στη συνταξιοδότηση.
Η μόνη λύση για να βγει η χώρα από το υφεσιακό τέλμα είναι, κατά το Δημήτρη Στρατούλη, η άμεση κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που το διέπουν, η ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας μέσω της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η αναπτυξιακές πολιτικές μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και η αξιοποίηση κι όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επειδή, όπως αποδείχθηκε από τη «διαπραγμάτευση» των προηγούμενων μηνών, αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα στην ευρωζώνη θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας εθνικού νομίσματος, κατέληξε ο Δημ. Στρατούλης.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκομένους και η συγκέντρωση έληξε με την ανανέωση του ραντεβού των συγκεντρωμένων στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου 2015.