LAOGRAFIKO_GIORTH_XATZH_1_550

 

LAOGRAFIKO_GIORTH_XATZH_2_550

Η οικοδέσποινα, Ματίνα Σούρμπα - Χατζή
Η οικοδέσποινα, Ματίνα Σούρμπα – Χατζή και η φαρμακοποιός Μαρία Κατρακοόυλη-Μπέη

Μία πολύ όμορφη και θεαματική γιορτή διοργάνωσε το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων την Κυριακή 31 Μαΐου στο σπίτι των Σωτήρη και Ματίνας Χατζή στην περιοχή Πευκενέας. Η επίκαιρη, της Άνοιξης, γιορτή ήταν αφιερωμένη στο ξύπνημα της φύσης αλλά και στην παρουσίαση παλιών παιχνιδιών τα οποία παίζονταν στα Μέγαρα. Οι πολλοί φίλοι του Λαογραφικού απόλαυσαν τα παιδιά τους, σχεδόν όλα ηλικίας κάτω των 12, να παρουσιάζουν παιχνίδια όπως το πατίνι, τη ρόδα (τσέρκι), το αλογάκι, τα πεντόβολα, τη βαρκούλα και άλλα. Επίσης, έγιναν αναπαραστάσεις επίκαιρων εθίμων, Μάης – κούνιες, έθιμα τα οποία εφαρμόζονταν στα Μέγαρα μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες. Αυτά όλα μαρτυρούν τους ισχυρούς δεσμούς της τοπικής κοινωνίας με την γη και την αγροτική παραγωγή και την ισχυρή επιρροή τους στις κοινωνικές συνήθειες και πρακτικές. Την παράσταση είχαν προετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια οι εκπαιδεύτριες του Λαογραφικού, οι οποίες πήραν μέρος και την οποία απόλαυσαν οι φίλοι και οι συγγενείς των παιδιών. Παρουσίασε, με συναισθηματική φόρτιση, η καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης Ευαγγελία Μαργέτη, με την βοήθεια της Παρασκευής Μαργέτη.LAOGRAFIKO_GIORTH_XATZH_4_550

Φίλος του Λαογραφικού Συγκροτήματος ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης ο οποίος αυτήν την περίοδο παίζει στην επιτυχημένη παράσταση "Η Ποντικκοπαγίδα"
Φίλος του Λαογραφικού Συγκροτήματος ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης ο οποίος αυτήν την περίοδο παίζει στην επιτυχημένη παράσταση “Η Ποντικκοπαγίδα”

LAOGRAFIKO_GIORTH_XATZH_6_550

 

LAOGRAFIKO_GIORTH_XATZH_7_550

 

LAOGRAFIKO_GIORTH_XATZH_8_550