Εγκρίθηκε με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό, 22, ψήφων των Δημοτικών Συμβούλων η λήψη δανείου ύψους €6 εκατομμυρίων από τον Δήμο Μεγαρέων στην συνεδρίαση της 11ης Αυγούστου.
Στις 20 ψήφους της πλειοψηφίας, οι οποίες δεν επαρκούσαν για την έγκριση, προστέθηκαν οι ψήφοι των Κλεάνθη Βαρελά και Γιάννη Μιχάλαρου ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι Σύμβουλοι, Μαρινάκης, Ζάλης, Παπαλευθέρης, Πιλίλης, Κόττας, Φωτίου, Δρένης, Μπερδελής, Μαργέτης, Γρίβα.
Την συνεδρίαση παρακολούθησαν δύο διακριτές ομάδες δημοτών, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο και εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και άλλων συλλόγων της Κινέτας.
Κατά τις εργασίες ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ανέπτυξε για μια ακόμα φορά τα επιχειρήματά του σχετικά με τους λόγους οι οποίοι επιβάλλουν τη λήψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χαρακτηρίζοντάς την ως «μονόδρομο».
Το δάνειο το οποίο θα καλύψει πληρωμές οφειλών περασμένων ετών ουσιαστικά αποτελεί την μόνη οδό για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους χωρίς τον οποίο ο Δήμος έχει την δυνατότητα να καλύπτει μόνο την μισθοδοσία προσωπικού αλλά δεν μπορεί να εφαρμόζει το πρόγραμμα έργων της διοίκησης ούτε ακόμα να εφαρμόζει το αυτονόητο το οποίο είναι η καθαριότητα και οι διαφόρων ειδών συντηρήσεις.

Σε αυτή την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Μεγαρέων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Ιωάννης Μιχάλαρος και Κλεάνθης Βαρελάς επέλεξαν την εποικοδομητική οδό.
Ήταν αυτοί οι οποίοι, παραβλέποντες το πολιτικό κόστος και την ως τώρα άγονη αντιπαράθεση διοίκησης-αντιπολίτευσης, έδωσαν την συγκατάθεσή τους να ληφθεί το δάνειο με κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του.

Κλεάνθης Βαρελάς: «Ψηφίζω ναι στο δάνειο για να δώσω την δυνατότητα στην εκλεγμένη διοίκηση να έχει Κλεάνθης Βαρελάςπροϋπολογισμό»
Ιδιαίτερα ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς, η εμφάνιση του οποίου μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως αρχηγική, υπέβαλλε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων μεταξύ των οποίων ως προς τον τρόπο με τον οποίο συντάσσονταν οι προϋπολογισμοί ως τώρα αλλά και την εκταμίευση του δανείου.
Ζήτησε από τον εισηγητή να περιγράψει το τι θα σημάνει για τον Δήμο αν αυτός μπει σε επιτήρηση.
Επέκρινε επίσης την αρνητική στάση του κ. Σταμούλη καθόσον χρόνο βρισκόταν στην αντιπολίτευση και ζήτησε απ’ αυτόν να συμμερισθεί τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπιζε η προηγούμενοι αλλά και οι προ-προηγούμενες διοικήσεις.
Αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς ότι ο κ. Βαρελάς υπερασπίστηκε με πάθος την πολιτική της διοίκησης Μαρινάκη της οποίας υπήρξε μέλος.
Ομιλώντας για το έργο της ύδρευσης της Κινέτας – το οποίο είναι γραμμένο στα έργα 2015 της Περιφέρειας Αττικής – τόνισε ότι η σχετική μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί από τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο επί θητείας Μαρινάκη.
Στην διαφαινόμενη θετική στάση του ζήτησε την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εκταμίευση του δανείου και για την οποία δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος.
Δίδοντας την συγκατάθεσή του να συναφθεί το δάνειο είπε: «Όλοι λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης. Τίθενται θέματα για την λειτουργία του Δήμου.
Δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους. Μπορεί να παίρνουμε αποφάσεις που δεν ικανοποιούν κάποιους και να θεωρούμαστε ως μαύρα πρόβατα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την αναφορά του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, τις θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο και την εισήγηση του Δημάρχου θα ψηφίσω ναι στο δάνειο για να δώσω την δυνατότητα στην εκλεγμένη διοίκηση να έχει προϋπολογισμό.
Προσωπικά θα παρακολουθώ από κοντά την ροή της εκταμίευσης.
Το θέμα του δανείου βαραίνει απόλυτα την διοίκηση Σταμούλη».

Γιάννης Μιχάλαρος: «Θα ψηφίσω ναι να για δώσω την ευκαιρία στη διοίκηση να παράγει έργο ώστε να μπορέσω να την κρίνω»

MIXALAROS_GIANNHS350«Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες όποια εξέλιξη κι αν έχει το θέμα δεν μας αγγίζει. Διότι δεν κυβερνήσαμε ποτέ τον Δήμο, δεν συμμετείχαμε στις εφαρμοσθείσες πολιτικές, δεν κάναμε ρουσφέτια, δεν κάναμε έργα βιτρίνας, δεν κάναμε ρουσφέτια, δεν κάναμε σπατάλες.
Δεν θυμάμαι καμία αντιπολίτευση να καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις όπως εμείς.
Ψηφίζω για το καλό του Μεγαρικού λαού.
Ακολουθώ την εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Αν ψηφίσω όχι θα κατηγορηθώ ως υπεύθυνος για τις συνέπειες
Αν ψηφίσω ναι ξέρω ότι πολλοί θα με κατακρίνουν.
Θα ψηφίσω ναι να για δώσω την ευκαιρία να παράγει έργο ώστε να μπορέσω να τον κρίνω.
Θα ψηφίσω ναι και θα τον φορτώσω με την ευθύνη της αποπληρωμής
Θα ψηφίσω ναι διότι εξοικονομώντας χρήματα η διοίκηση θα μπορέσει να εκτελεί πληρωμές
Θα ψηφίσω ναι για να εφαρμοσθεί η κυβερνητική πολιτική για μια νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αντώνης Χοροζάνης: «Μην εκβιάζετε το Δημοτικό Συμβούλιο. Μήπως του χρόνου συζητούμε για ακόμα ένα δάνειο»;

Αντώνης Χοροζάνης

Την αρνητική του θέση στην λήψη του δανείου τεκμηρίωσε ο Αντώνης Χοροζάνης ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι εκβιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θετική θέση.
Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πώς μιλάτε για μη επιβάρυνση του λαού αφού με το καλημέρα αυξήσατε τα δημοτικά τέλη κατά 13%. Μήπως του χρόνου θα μιλάμε για ακόμα ένα δάνειο; …. Η προηγούμενη διοίκηση πήρε επιχορήγηση €11 εκατομμύρια για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.  Πώς βρέθηκαν κι άλλα ληξιπρόθεσμα;
Γιατί δεν καταγγέλλετε την κυβέρνηση που σας εκβιάζει και κατηγορείτε τους συνδυασμούς που αρνούνται να εγκρίνουν το δάνειο»;

Τέλος στην συζήτηση παρενέβη ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Δήμο Ιερόθεος Καστάνης ο οποίος εξέφρασε τους φόβους των εργαζομένων αναφέροντας ότι τυχόν μη λήψη του δανείου θα φέρει χρεοκοπία στον Δήμο, ακολούθως καθεστώς επιτήρηση και εν τέλει απολύσεις προσωπικού.
Παρέμβαση έκαναν εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και των οικιστικών συλλόγων της Κινέτας οι οποίοι είχαν πεισθεί ότι η λήψη του δανείου θα σημάνει και την λύση του προβλήματος ύδρευσης της περιοχής τους.