Χρήστος ΠαπαηλίαςΙσχυρές καταιγίδες ναι, φυσιολογικές για την εποχή, ακραίες όμως όχι ήταν οι χθεσινές και για τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν φταίνε και μη μετεωρολογικοί παράγοντες!
Με βάση τα δεδομένα αυτά, το επόμενο 24ωρο αναμένεται πιο επικίνδυνο σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία!
Κακοκαιρία ενόψει και για την Αττική. Τις επόμενες ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν όμβροι μικρής διάρκειας και τοπικού χαρακτήρα με ανοίγματα του ουρανού κατά διαστήματα! Τη νύχτα είναι πιθανό να βρέξει λίγο περισσότερο και πιο γενικευμένα αλλά αργότερα θα έχουμε παύση των φαινομένων. Το πρωί όμως θα επιδεινωθεί ο καιρός σημαντικά με γρήγορα κλεισίματα και ανοίγματα του καιρού με ραγδαίες βροχές κατά κύματα και σποραδικές καταιγίδες! Ο καιρός θα βαρύνει περισσότερο προς το μεσημέρι οπότε θα έχουμε αρκετά έντονα φαινόμενα κατά τόπους με μεγάλες ραγδαιότητες! Πιο άστατος πάντως θα γίνει ο καιρός από αργά το απόγευμα με δυνατούς κατά τόπους όμβρους αλλά και σημαντικά ανοίγματα!
Δε θα είναι όμως μόνο οι δυνατές βροχές στο νομό, τονίζω τη σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων, κυρίως στο Σαρωνικό και το νότιο Ευβοϊκό κόλπο όπου οι ριπές θα φθάσουν τα 9 μποφόρ! Και σε άλλα σημεία του νομού όμως θα έχουμε ανάλογες πολύ δυνατές ριπές ανέμων και χρειάζεται ο ανάλογος προγραμματισμός των δραστηριοτήτων!

Η τάση του καιρού για τη συνέχεια είναι να περιοριστούν και τελικά να σταματήσουν οι βροχές και να έρθουν βοριάδες και αρκετή ψύχρα! Δε φαίνεται πάντως κάτι ιδιαίτερο προς το παρόν, υπάρχει πάντως μια σημαντική πιθανότητα να επιστρέψει η καλοκαιρία για μερικές ακόμα ημέρες στη χώρα μας!
Είναι όμως πολύ επισφαλείς οι προβλέψεις και η προγνωσιμότητα πολύ χαμηλή και θα είμαστε αναξιόπιστοι στις προγνώσεις αν προσπαθήσουμε να “προλάβουμε” να πούμε κάτι βιαστικά για την καιρική εξέλιξη!

Καλό απόγευμα σε όλους και προσοχή στην αυριανή ημέρα!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος