Χρήστος ΠαπαηλίαςΑποφασιστικό τέλος στον αφύσικο για την εποχή καιρό και επιστροφή στην εποχή που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με πολλά πλημμυρικά φαινόμενα αναμένεται σε λιγότερο από 24 ώρες στη χώρα μας!
Η Αττική, που δεν έχει δει σταγόνα από τις 24 Οκτωβρίου και μετά, αύριο ίσως… τα δεχτεί μαζεμένα! Πάντως και με την απανωτή κακοκαιρία που θα ακολουθήσει με επίκεντρο την ερχόμενη Παρασκευή, είναι πολύ πιθανό να συμπληρωθεί ή και να ξεπερασθεί η κλιματική τιμή του μήνα μέσα σε μερικές μόνο ώρες και αυτό από μόνο του αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων!
Στο νομό, απόψε θα έχουμε μόνο συννεφιά, ενισχυμένους νοτιάδες και αφύσικη “κουφόβραση” για την εποχή! Κάπως έτσι θα διατηρηθεί η κατάσταση όλη τη νύχτα με πιο ισχυρούς νοτιάδες στο Σαρωνικό προς το πρωί.
Αύριο, από το πρωί θα κάνουν εμφάνιση όμβροι που θα εναλλάσσονται γρήγορα με ανοίγματα του καιρού! Προς το μεσημέρι και ίσως και γρηγορότερα θα έχουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού με βροχές με μεγάλη ραγδαιότητα με μικρά διαστήματα παύσης! Στην αρχή των έντονων φαινομένων, η συνάντηση του ψυχρού μετώπου με το θερμό και υγρό περιβάλλον των τελευταίων ωρών είναι πιθανό να δώσει χαλαζοπτώσεις χωρίς να αποκλείεται οι συνθήκες να ευνοήσουν τοπικά κάποιον ανεμοστρόβιλο και αυτό το λέων διότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θεωρούνται πολύ πιο ευνοϊκές σε σχέση με εκείνες τις 22ας Οκτωβρίου με τους τρεις ανεμοστρόβιλους στην Αθήνα!
Εξασθένηση των φαινομένων στο νομό αναμένεται από το βράδυ!
Για μερικές ώρες η Πέμπτη θα έχει βελτιωμένο καιρό αλλά προς την Παρασκευή θα έχουμε νέα ανάλογη επιδείνωση του καιρού! Υπάρχει πιθανότητα από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης να έρθει αυτή η επιδείνωση και αυτό θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα του συστήματος μόλις έρθει στο Ιόνιο και θα πάρει τροχιά προς τα ανατολικά!
Καλό βράδυ και προσοχή στον καιρό με το νου σας στα δελτία!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος