Χρήστος ΠαπαηλίαςΚακοκαιρία με τα όλα της ήταν αυτή που μας πέρασε! Είχε πολύ νερό, ισχυρούς ανέμους αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας όπου έδωσε και το πρώτο άσπρισμα στα μεγαλύτερα υψόμετρα των βουνών μας και μας έντυσαν στα χειμωνιάτικα!
Τέτοιες καιρικές στροφές είναι συνηθισμένες τέτοια περίοδο και περασμένες στην εικόνα του λαού όπου λίγο πριν ή λίγο μετά την εορτή του Αγ. Δημητρίου περιμένει την πρώτη χειμερινή στροφή! Μια λαϊκή παροιμία λέει: «Τ’ άη Δημήτρη μέσα κρεβάτι, τ’ άη Γιώργη έξω κρεβάτι»!
Γνωστό είναι και το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου με το οποίο θα εορτάσουμε φέτος τόσο το μεγάλο Άγιο όσο και την Εθνική μας Επέτειο! Παραφωνία θα αποτελεί τόσο ο ισχυρός βοριάς που θα επιμείνει ως κατάλοιπο της πρόσφατης κακοκαιρίας και μάλιστα και με τα μικρά δευτερεύοντα ψυχρά μέτωπα που προκαλεί η παρούσα ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα διατηρείται η ψύχρα! Βέβαια, παρελθόν αποτελούν πλέον και οι γλυκές, σχεδόν καλοκαιρινές βραδιές και με την ξαστεριά και τους εξασθενημένους ανέμους οι θερμοκρασίες θα πέφτουν αρκετά χαμηλά!
Κατά τα άλλα, η νέα εβδομάδα θα είναι στεγνή και ευνοϊκή για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία και ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις γιατί ο Νοέμβριος που ακολουθεί είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα πλημμυρικών φαινομένων για τη χώρα μας και βέβαια, έχουμε και ολόκληρο χειμώνα μπροστά μας!
Ας μην ξεχνάμε ότι, ειδικά με την εμφανέστατη κλιματική αλλαγή, κανένα έντονο καιρικό φαινόμενο δεν είναι απίθανο να συμβεί παντού ενώ οι περιπτώσεις βροχοπτώσεων με ημερήσια ύψη βροχής μεγαλύτερα από το μέσο όρο ενός μήνα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία 20-25 χρόνια!
Τουλάχιστον, τώρα που έχουμε προβλέψεις για 5-6, ίσως και περισσότερες στεγνές ημέρες, ας τις αξιοποιήσουμε να πάρουμε μέτρα γιατί, μετά τον ήπιο καιρό, θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή τα ίδια ή και χειρότερα!

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος