Χρήστος ΠαπαηλίαςΜε έντονα και πολύ επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα συνοδεύεται το παρόν βαρομετρικό χαμηλό (ανεμοστρόβιλος στα Τουρκοβούνια στην Αθήνα), αλλά όπως έγραψα και χθες, με πολλές εκπλήξεις μπερδεύοντας και τους προγνώστες!
Χθες για παράδειγμα δε σημειώθηκε η κακοκαιρία που όλα τα στοιχεία έδειχναν καθώς το χαμηλό “κόλλησε” πρώτα στην Κορσική και στη συνέχεια στον Κόλπο της Σύρτης! Όταν μπήκε όμως στην “κυκλοφορία” και πάλι άρχισαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα! Στην Αττική, υπάρχουν εναλλαγές όπως είχαμε πει οι οποίες αυξάνουν και το βαθμό αστάθειας όπως επίσης είχαμε επισημάνει με αποτέλεσμα στα ξεσπάσματα να έχουμε μεγάλες ραγδαιότητες, χαλάζι και τοπικούς ανεμοστρόβιλους!
Το σύστημα εξακολουθεί να είναι δύσκολο στην πρόβλεψη ως προς τα φαινόμενα αλλά είναι πάνω από την Ελλάδα και έτσι, το σίγουρο είναι ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν και συνέχεια!
Στην Αττική, τις επόμενες ώρες θα συνεχιστούν οι εναλλαγές όπου διαστήματα ακόμα και με ήλιο θα δίνουν τη θέση τους σε κλεισίματα του καιρού με ραγδαίες βροχές και παροδικές καταιγίδες! Η γραμμή υετού ευνοεί την τροφοδότηση καταιγίδων από το Σαρωνικό προς το Λεκανοπέδιο και έτσι από την Ελευσίνα και ανατολικότερα στο νομό θα έχουμε και πάλι τα εντονότερα φαινόμενα! Επισημαίνω ότι στα προηγούμενα ξεσπάσματα έπεσε εκεί έως και τέσσερις φορές περισσότερο νερό σε σχέση με τη Δυτική Αττική η ίδια κατανομή αναμένεται και μέχρι απόψε!
Αυτό δε σημαίνει ότι και εκεί δε θα σημειωθεί κάποια καταιγίδα πιθανόν ισχυρή!
Αργά το βράδυ πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει γενική βελτίωση παντού με ξαστεριά! Όχι όμως οριστική, κάθε άλλο μάλιστα! Από νωρίς το πρωί αύριο θα έχουμε νέα σημαντική επιδείνωση από τα ΔΝΔ και αυτή τη φορά περισσότερο νερό θα πέσει στα Δυτικά του νομού! Η νέα επιδείνωση θα έχει πιο “χειμερινά” χαρακτηριστικά και θα χαρακτηρίζεται περισσότερο από τη διάρκεια και όχι τόσο από τις ακραίες ραγδαιότητες! Στην αρχή των φαινομένων δεν αποκλείεται και πάλι καταιγίδα πιθανόν έντονη αλλά θα είναι σύντομη και θα έχουμε έναν συνεχή πολυ βροχερό και σταδιακά ψυχρό καιρό! Προς το απόγευμα πάντως, η κατανομή των φαινομένων θα γίνει και πάλι υπέρ της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής ενώ οι βοριάδες θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση!
Και αύριο πάντως το νερό που περιμένουμε θα είναι αρκετό και δεν αποκλείονται μικροπλημμύρες με δεδομένο το ήδη καταπονημένο έδαφος στις περιοχές που είχαν προβλήματα σήμερα!
Καλό θα είναι λοιπόν να κάνετε υπομονή και να αναβάλετε τους προγραμματισμούς που δεν ικανοποιούν επιτακτικές ανάγκες. Από την Κυριακή και μετά φαίνονται αρκετές διαδοχικές στεγνές ημέρες κάτι το οποίο φαίνεται να ισχύει και για την Εθνική μας εορτή!
Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος