Χρήστος ΠαπαηλίαςΜε βάση και τα τελευταία στοιχεία, όλα τα μοντέλα πρόγνωσης συμφωνούν στο ότι από τις επόμενες ώρες μέχρι και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σε όλες τις καιρικές παραμέτρους! Θα πέσει και αρκετό νερό, θα φυσήξει αρκετά ενώ η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις σημερινές τιμές θα φθάσει τους 10C και θα χιονίσει σε αρκετά βουνά της ηπειρωτικής χώρας!
Τόσο οι βροχές και οι καταιγίδες όσο και οι άνεμοι θα έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν προβλήματα! Όσο για τους ανέμους, ας μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ριπές των καταιγίδων ακόμα και την πιθανότητα για ανεμοστρόβιλους!
Όμως, όπως είπα και χθες, η φύση τέτοιων συστημάτων φέρνει και αλλαγές στις προβλέψεις αλλά και διαφωνίες των προγνωστικών μοντέλων για το που θα βρέξει περισσότερο, αν θα υπάρξουν ανοίγματα κ. ά!
Επειδή πολλοί παρακολουθείτε προγνώσεις από διάφορα site και παρατηρείτε μεγάλες διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων, να ξέρετε ότι εκεί οφείλεται αυτό το μπέρδεμα!
Τι περιμένουμε για την Αττική; Θα πω κι εγώ τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει απόψε ένα βροχερό βράδυ με πολύ πιθανή μια παροδική καταιγίδα. Είναι πιθανό να έχουμε μια παύση των φαινομένων για μερικές ώρες τη νύχτα! Προς το πρωί όμως, η εμπροσθοφυλακή του μετώπου μου θυμίζει κάπως την περίπτωση της 21ης Σεπτεμβρίου οπότε είναι πιθανό να έχουμε κάποια πολύ έντονα ξεσπάσματα με επικίνδυνο χαρακτήρα στο νομό!
Η υπόλοιπη ημέρα θα κυλίσει με διαστήματα ηλιοφάνειας που θα εναλλάσσονται με κλεισίματα που θα δίνουν βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, με σύντομη διάρκεια αλλά με υψηλό βαθμό αστάθειας που θα είναι ικανός να δίνει υψηλές ραγδαιότητες και πιθανή τοπική χαλαζόπτωση!
Από τις βραδινές ώρες πάντως και προς την Παρασκευή φαίνεται να έχουμε πιο συμπαγή καιρό με βροχές και καταιγίδες παροδικά ισχυρές αλλά περισσότερο με διάρκεια και όχι τόσο με μεγάλες εντάσεις. Πιστεύω όμως ότι μέσα στην αυριανή νύχτα θα πέσει το περισσότερο νερό ενώ από το πρωί της Παρασκευής θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες και τα φαινόμενα θα περιορίζονται σταδιακά προς τις προσήνεμες βόρειες και ανατολικές περιοχές του νομού!
Θα πέσει όμως σημαντικά η θερμοκρασία και το Σαββατοκύριακο, οι όποιοι προγραμματισμοί γίνουν, θα προϋποθέτουν πιο χειμερινή ενδυμασία πλέον!

Καλό απόγευμα σε όλους και προσοχή στα ξεσπάσματα του καιρού!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος