Χρήστος ΠαπαηλίαςΜετά τον απρόσμενο καύσωνα που νιώσαμε, το καλοκαίρι σιγά σιγά αποχωρεί! Κάποιες ζέστες ακόμα θα τις έχουμε αλλά σε καμία περίπτωση πλέον στα μεγέθη του περασμένου Σαββατοκύριακου!
Ήδη, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία άλλαξε και οι πρώτες διαταραχές αρχίζουν να προσεγγίζουν την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό των αρχών του φθινοπώρου είναι η ανισοκατανομή των βροχοπτώσεων και συνήθως έχουμε μια πολύ βροχερή Δυτική Ελλάδα με τη Βόρεια να ακολουθεί την ώρα που επικρατούν ήπιες έως καλοκαιρινές συνθήκες στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως στη ΝΝΑ ενώ σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώνονται λιγότερες και πιο παροδικές βροχές!
Κάπως έτσι μας έρχεται φέτος το φθινόπωρο και κυρίως η Πέμπτη και η Παρασκευή θα έχουν βροχές με τέτοια κατανομή!
Πολύ νερό θα πέσει σε όλη τη Δυτική και σε μεγάλο μέρος της Βόρειας χώρας, ενώ αντίθετα, ο ζεστός και υγρός καιρός θα παραμείνει στα ΝΑ τμήματα! Στην Αττική, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, πιθανότητα παροδικών βροχών υπάρχει κυρίως από τη νύχτα της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής!
Μέχρι τότε πάντως, υπάρχει πιθανότητα όμβρων ή τοπικών καταιγίδων αστάθειας και μικρής διάρκειας και έκτασης στο νομό, απόψε και ίσως και αύριο.
Το Σαββατοκύριακο πάντως θα αρχίσει μια νέα περίοδος με καλές καιρικές συνθήκες για μερικές ημέρες. Είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια των αρχών του φθινοπώρου, άλλο που εμείς, κουρασμένοι από τον όψιμο καύσωνα και την επίμονη κουφόβραση ακόμα και σήμερα θέλουμε ένα γερό ξέσπασμα και γρήγορη έλευση του φθινοπώρου!
Φαίνεται πάντως ότι η ευκαιρία για μερικά μπάνια ακόμα θα υπάρξει!

Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος