Χρήστος ΠαπαηλίαςΗ κυριότερη φάση αυτής της μεταβολής του καιρού είναι οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι! Ήδη σε πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και στη Θεσσαλονίκη, προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από τις ριπές των ανέμων και αυτή η κατάσταση μετατοπίζεται όλο και νοτιότερα και θα έχουμε ανάλογα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας!
Στην Αττική ήδη ενισχύονται αυτοί οι άνεμοι και η ενίσχυση αυτή θα συνεχιστεί και μέχρι αύριο το απόγευμα θα χρειαστεί προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες και  το που θα παρκάρουμε τα αυτοκίνητα καθώς και τα σημεία του οδικού δικτύου όπου οι άνεμοι ενισχύονται ακόμα περισσότερο! Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οδηγοί σε σημεία όπου οι βόρειοι άνεμοι χτυπούν από πλάγια τα οχήματα όπως στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου στη θέση Λουτρόπυργος, την Κακιά Σκάλα, το άνοιγμα Νότια των Γερανείων στους Αγ. Θεοδώρους και στον Ισθμό!
Κατά τα άλλα, τα όποια φαινόμενα σημειωθούν θα σταματήσουν αργά το βράδυ με πιθανή πρόσκαιρη έξαρση νωρίς τα ξημερώματα! Η θερμοκρασία θα  συνεχίσει να πέφτει ενώ με τους βοριάδες θα πέσει και η αισθητή θερμοκρασία, δηλαδή θα νιώθουμε εντονότερο κρύο από ό, τι θα δείχνει το θερμόμετρο!
Αύριο, θα υπάρχει μια παροδική συννεφιά και στη συνέχει θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια! Το βράδυ θα κυριαρχεί η ξαστεριά και σε συνδυασμό με την εξασθένηση των ανέμων θα πέσει αρκετά χαμηλά η θερμοκρασία ώστε το ξημέρωμα της Τετάρτης να βρεθεί κοντά στο μηδέν!
Από την Τετάρτη μέχρι και την επόμενη Κυριακή πάντως ο καιρός θα είναι αρκετά ήπιος χωρίς κάποιο αξιόλογο φαινόμενο, με ασθενείς ανέμους αλλά αυξημένη υγρασία τις νύχτες οπότε είναι αρκετά πιθανό να έχουμε ομίχλες ακόμα και σε περιοχές όπου το φαινόμενο δεν είναι συχνό όπως στην Αττική!
Ενδείξεις για σημαντική μεταβολή του καιρού με μεγαλύτερη διάρκεια υπάρχουν προς το τέλος του δεκαημέρου και μετά, οπότε, Αλκυονίδες με τα μετεωρολογικά χαρακτηριστικά που καθορίζονται δεν αναμένονται ακόμα!

Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος