Χρήστος ΠαπαηλίαςΜπορεί πολλές περιοχές να έμειναν παραπονεμένες από την απουσία χιονοπτώσεων, περνάμε όμως αναμφισβήτητα ένα δεκαήμερο πολύ πλούσιο σε κρύο και παγωνιά! Μπορεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια να είδαμε χιονιάδες μέχρι το κύμα στην Αττική και  να δημιουργήθηκαν προσδοκίες με την τελευταία ψυχρή εισβολή, όμως το φαινόμενο κάθε άλλο παρά κανόνας είναι! Επιπλέον, οι καταστάσεις ήταν οριακές για την πρόγνωση και ήταν αναμενόμενο ότι κάτι θα άλλαζε! Λόγω και της κίνησης των εορτών πάντως, ήταν προτιμότερο να αναφέρουμε την πιθανότητα να χιονίσει παρά να το αντίθετο και τελικά να χιόνιζε! Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου το αποδεικνύουν!
Ήταν σε κάθε περίπτωση μια πολύ κλασική χειμωνιάτικη κατάσταση η οποία έλειψε την τελευταία διετία, είναι η αλήθεια!
Έκανε τον κύκλο της και τώρα ο χειμώνας αποκτά τους φυσιολογικούς του ρυθμούς! Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι πιθανές σημαντικές ψυχρές εισβολές ακόμα και χιονιάδες με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για περιοχές που δε χιονίστηκαν! Ο χειμώνας μόλις άρχισε λοιπόν!
Από αύριο ανεβαίνει η θερμοκρασία και μεγαλώνουν τα διαστήματα ηλιοφάνειας. Ωστόσο, το έντονο νυχτερινό κρύο και ο παγετός θα είναι αναπόσπαστο στοιχείο του καιρού!
Από τις αρχές της νέας εβδομάδας αρχίζει μια περίοδος με βαρομετρικά χαμηλά με πολλές βροχές και καταιγίδες ενώ, πλέον ό, τι πέφτει  από ένα υψόμετρο και πάνω θα είναι χιόνι και μάλιστα, για τα βουνά της χώρας μας και τα χιονοδρομικά κέντρα αυτός ο καιρός είναι πολύ πλουσιότερος σε χιονοπτώσεις από ότι αυτός που προηγήθηκε! Με την εναλλαγή των αερίων μαζών και των ανέμων τα υψόμετρα θα ανεβοκατεβαίνουν και κατά περιόδους θα χιονίζει αρκετά χαμηλά στην Κεντρική και Βόρεια χώρα ενώ το κρύο κατά περιόδους θα είναι αισθητό!
Οπότε, να υπολογίσουμε καλές καιρικές συνθήκες μέχρι και την Κυριακή με έντονο το νυχτερινό κρύο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες και τα θερμοκήπια! Στη συνέχεια μας έρχονται βροχές και ενισχυμένοι άνεμοι! Οι Αλκυονίδες δε φαίνονται ακόμα αποφασισμένες αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμφάνισής τους μετά τις 14-15 Ιανουαρίου!
Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος