Χρόνια πολλά σε όλους, ευλογημένα και φωτισμένα από τον Κύριό μας!

Οι περισσότεροι με ρωτούν, τι θα γίνει, αν θα χιονίσει στην Αθήνα, τα Μέγαρα και γενικά στα χαμηλά της Αττικής. Πέφτουν κάποιες νιφάδες Χρήστος Παπαηλίαςχιονιού αλλά γρήγορα σταματούν ενώ λίγα χιλιόμετρα βορειότερα ο χιονιάς “πολιορκεί”! Εκεί σημειώθηκαν κάποιες αξιόλογες χιονοπτώσεις όπου μάλιστα παρατηρήθηκαν και κάποιες αστραπές δείγμα της αστάθειας η οποία δημιουργείται όταν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες συναντούν τη ζεστή θάλασσα!
Όπως είπα και σε άλλο δελτίο, ο χιονιάς των πεδινών της Αττικής χρειάζεται κάποιες συνθήκες να ικανοποιούνται ταυτόχρονα! Μικροαλλαγές στις κλίσεις των συστημάτων αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα ως προς την επάρκεια της υγρασίας καθώς η προέλευση των αερίων μαζών είναι ξηρή και χρειάζεται να υπάρχει ένας μηχανισμός μεταφοράς υγρασίας, νεφοποίησης και χιονοπτώσεων! Οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Αιγαίο, όπως τα Βόρεια και Ανατολικά της Αττικής, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα βρίσκονται αρκετά ευκολότερα στο δρόμο των εμπλουτισμένων με υγρασία αερίων μαζών! Για να επεκταθούν οι χιονοπτώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές πρέπει να υπάρχει ή κλειστό βαρομετρικό χαμηλό, ή ισχυρότερο δυναμικό αίτιο!
Με βάση αυτά, τις επόμενες ώρες περιμένουμε κάπως πιο ευνοϊκές συνθήκες για να χιονίσει έστω και παροδικά σε όλη την Αττική! Το μέγιστο της ψυχρής εισβολής θα έρθει αργά το απόγευμα και αν είναι “βίαιη” η εισβολή στο Βόρειο Αιγαίο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια σημαντική έξαρση των χιονοπτώσεων!
Με λίγα λόγια και με δεδομένο ότι για τα χαμηλά σημεία της Αττικής δε μπορούμε ούτε να υποσχεθούμε αλλά ούτε και να αποκλείσουμε, τις επόμενες ώρες ο καιρός θα είναι χειρότερος από τον τωρινό, θα είναι πιο βαρύς και πιο κρύος τουλάχιστον μέχρι αύριο το μεσημέρι! Σε αυτό το διάστημα θα ρίξει ό, τι είναι να ρίξει και οπωσδήποτε, στ Βόρεια και Ανατολικά του νομού και γύρω από την ορεινή ζώνη ακόμα και σε υψόμετρα των 100μ θα χιονίσει αξιόλογα και καλό θα είναι να μην υποτιμήσει κανείς την αναμενόμενη εξέλιξη πριν αποφασίσει να κινηθεί σε εκείνες τις περιοχές!

Καλό απόγευμα σε όλους, χρόνια πολλά και καλά να περνάτε όλοι!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος