Χρήστος ΠαπαηλίαςΟ χιονιάς στην Αττική είναι αρκετά συνηθισμένος σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού και στα ΒΒΑ του νομού σε χαμηλότερα υψόμετρα! Για να χιονιστούν όμως η Αθήνα, ο Πειραιάς και τα Μέγαρα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει όλες ταυτόχρονα να ικανοποιούνται! Για το λόγο αυτό οι προγνώσεις είναι οριακές και με ρίσκο και όταν αναμένεται χιονιάς υπολογίζουμε όλους αυτούς τους παράγοντες! Ουσιαστικά λύνεται ένα σταυρόλεξο προγνωστικά και μια μικρή μεταβολή στην κλίση της ψυχρής εισβολής, της θέσης και της φύσης του χαμηλού και στην κλίση και το stream υετού αλλάζει τελείως τα δεδομένα!
Για το λόγο αυτό μιλάμε πάντα για πιθανότητες και για… προσπάθεια του χιονιού να εισβάλει στο νομό!
Κάτι τέτοιο βρίσκεται μπροστά μας τις επόμενες ημέρες και θα το παρακολουθούμε! Θα έλεγα ότι θα είναι μια καλή προσπάθεια ή χιονιάς με υψηλές πιθανότητες να δουν περισσότερες περιοχές του νομού άσπρη μέρα!
Να δούμε αρχικά τις επόμενες ώρες για το νομό, η συννεφιά θα κυριαρχήσει από τις επόμενες ώρες! Τοπικές βροχές με τη μορφή όμβρων μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στη Δυτική και κυρίως στη ΒΔ Αττική κυρίως από αργά το βράδυ! Η αυξημένη θερμοκρασία που έχουμε τώρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο θερμός τομέας της νέας διαταραχής που μας έρχεται! Έτσι, με την έλευση των φαινομένων πάνω από τα 900 με 1000μ, ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι! Ο καιρός αυτός θα αρχίσει να επεκτείνεται προς τον υπόλοιπο νομό τη νύχτα με λίγα και τοπικά φαινόμενα που θα ενταθούν στα Βόρεια του νομού!
Τη νύχτα και το πρωί θα έχουμε λίγο πιο γενικευμένο καιρό κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και διαστήματα με παύση των φαινομένων! Η θερμοκρασία θα είναι πεσμένη λίγο αλλά θα πέφτει συνεχώς μέσα στην ημέρα, δηλαδή δεν περιμένουμε να ζεστάνει προς τις συνήθως θερμές ώρες! Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα Βόρεια του νομού και θα εξασθενήσουν ή και θα σταματήσουν στις υπόλοιπες περιοχές! Θα επικρατήσουν όμως ισχυροί βοριάδες και η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνεται πιο γρήγορα και αισθητά! Από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα χιονίσει σε όλα τα Βόρεια του νομού με τα χιόνια κυρίως τη νύχτα να φθάνουν στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας! Η τάση του καιρού για τη συνέχεια είναι να αρχίσει “η λευκή πολιορκία” και για τον υπόλοιπο νομό και μάλλον την ημέρα των Θεοφανείων θα χιονίσει. έστω και για λίγο παντού κυρίως νωρίς το πρωί με το κέντρο της κακοκαιρίας στα Βόρεια και Ανατολικά του νομού! Τις θερμές ώρες, με τον καθαγιασμό των υδάτων φαίνεται να έχουμε λίγο πιο σπασμένη κατάσταση και τουλάχιστον στα παράλια του Σαρωνικού να επικρατεί ήλιος με δόντια, είναι όμως πολύ σημαντική η πιθανότητα επιδείνωσης του καιρού από το απόγευμα με πιο γενικευμένες χιονοπτώσεις!
Ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρει ο λευκός επισκέπτης να φθάσει παντού επισημαίνω τους πολύ ισχυρούς και παγωμένους ανέμους με τις επιπτώσεις τους και το ότι το κρύο που θα έρθει θα είναι σαφώς εντονότερο από αυτό που ήδη νιώσαμε!

Καλό απόγευμα σε όλους και προσοχή με τις μεταβολές του καιρού!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος