Χρήστος ΠαπαηλίαςΜετά από μεγάλο διάστημα του φετινού φθινοπώρου με ζεστό, υγρό καιρό, με σχεδόν τροπικές καταιγίδες καθώς και… πολλά κουνούπια, βρισκόμαστε ήδη σχεδόν μια εβδομάδα με καθολική επικράτηση βοριάδων, ψύχρας αλλά και στεγνής ατμόσφαιρας!
Οι βοριάδες θα παραμείνουν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τόσο αύριο όσο και για αρκετές ημέρες ακόμα! Θα μεταφέρουν και αρκετά ψυχρότερες αέριες μάζες κατά διαστήματα, οπότε, μπορώ να πω ότι διαφαίνεται μια τάση να χειμωνιάζει κάπως νωρίς!
Σε ό, τι αφορά τις βροχές, δε φαίνεται γενικά κάτι ιδιαίτερο! Αύριο μόνο και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε έναν πιο βαρύ καιρό και κάποια φαινόμενα… επιλεκτικά θα έλεγα σε ό, τι αφορά την έκτασή τους, εκεί κυρίως που ο βοριάς δε θα είναι πολύ ξηρός και σε περιοχές που θα επηρεαστούν από ένα βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία που λόγω του συμπαγή αντικυκλώνα των Βαλκανίων που μας φέρνει τους βοριάδες, δε θα καταφέρει να κινηθεί ανατολικότερα!
Έτσι λοιπόν, αύριο θα έχουμε μια πιο βαριά και ψυχρή ημέρα σε όλη τη χώρα με καθαρά χειμερινά χαρακτηριστικά! Τοπικές βροχές θα σημειωθούν, στο Νότιο Ιόνιο, στην Νότια και Κεντρική Πελοπόννησο και πιθανόν πιο τοπικά στην Ανατολική καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας κυρίως σε προσήνεμες στους ΒΒΑ ανέμους!
Στην Αττική αύριο θα έχουμε συννεφιά σχεδόν όλη την ημέρα και εντονότερη ψύχρα! Λίγες τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στα δυτικότερα τμήματα του νομού, κυρίως μετά το μεσημέρι καθώς και στα Ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού που συνήθως “πιάνει” το ΒΒΑ ρεύμα!
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ψυχρό μοτίβο με κυρίαρχους τους βοριάδες θα κυριαρχήσει σχεδόν ολόκληρο το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη! Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα, αυτό θα εξαρτηθεί πλέον από τις τροχιές των ψυχρών μετώπων! Το πιθανότερο είναι να έχουμε ανομβρία στη Δυτική Ελλάδα και αραιά φαινόμενα στα ανατολικά της χώρας με πολύ πιθανή κι εδώ την επικράτηση άνομβρων καιρικών συνθηκών σχεδόν ολόκληρη την περίοδο αυτή!

Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος