Με επιστολή του συνδυασμού Μέγαρα Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα επιχειρείται η αποσαφήνιση των προτάσεων κατά την συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της 1/7.Γιάννης Μαρινάκης, Ιωάννης Μαρινάκης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ τ. ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Μεγαρέων με  τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων το μεσημέρι της Τετάρτης 1/7/2015, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα εύρεσης λύσης σχετικά με τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του έτους 2015.
Για άλλη μια φορά ετέθη από το Δήμαρχο η λύση της λήψης του δανείου με μοναδικό σκοπό, όπως δήλωσε ο ίδιος, να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και όχι να αποδώσει τα οφειλόμενα στους δικαιούχους.
Στο ερώτημα του τ. Δημάρχου κ. Μαρινάκη περί του ποσού που θα συνομολογηθεί μεταξύ του δήμου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «μπορεί να μην είναι 6.000.000 ευρώ γιατί θα διαπραγματευτούμε με τους δικαιούχους ώστε να επιτύχουμε κούρεμα»!
Πέρα από το γεγονός ότι ένα δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνομολογείται εξαρχής με το ποσό που αιτείται ο δήμος, δηλ. τα 6.000.000 ευρώ και όχι με το ποσό που θα προκύψει μετά τις διαπραγματεύσεις και τα «κουρέματα», σήμερα που μιλάμε η χώρα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Οι τράπεζες αδυνατούν να λειτουργήσουν και δεν έχουν να δώσουν ούτε τις συντάξεις. Πως είναι δυνατόν εμείς σήμερα να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει στη χώρα μας χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μπορεί να χορηγήσει δάνειο σε ένα δήμο που η τακτική του επιχορήγηση βασίζεται σε χρηματοδότηση από το χρεοκοπημένο κράτος; Όποιος πιστεύει σήμερα κάτι τέτοιο μάλλον δεν ζει στη χώρα μας.

Ο τ. Δήμαρχος κ. Μαρινάκης δήλωσε στον κ. Σταμούλη ότι αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2015, όταν έμαθε ο Δήμαρχος ότι ο προϋπολογισμός έχει πρόβλημα και όχι σήμερα που πέρασε η προθεσμία κατάθεσης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Χάθηκε πολύ σημαντικό διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε χρήσιμοι και να ανταποκριθούμε στο αίτημα βοήθειας του Δημάρχου.
Παρά ταύτα ο κ. Μαρινάκης αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αγάπη και αφοσίωση του  στο δήμο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δημάρχου και πρότεινε μια σημαντική λύση έστω και την ύστατη στιγμή, η οποία έχει ως εξής.
Με την αρ. αποφ. 248/11-9-2012 το δημοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση ανάθεσης σε εξειδικευμένη δικηγορική εταιρεία του εξώδικου και δικαστικού χειρισμού υποθέσεων που έχουν σχέση με τον καταλογισμό των δημοτικών τελών καθαριότητας ηλεκτροφωτισμού, δημοτικού φόρου, ΤΑΠ, καθώς και τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων και του υπεδάφους αυτών εις βάρος των φυσικών και νομικών προσώπων που χρησιμοποιούν ακίνητα στα διοικητικά όρια του δήμου μας. Με την απόφαση αυτή καταλογίστηκαν και βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε βάθος πενταετίας σε μεγάλους οργανισμούς όπως τα ΕΛΠΕ, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΕ, ο ΟΣΕ  κ.λ.π. και βεβαιώθηκαν από το γραφείο εσόδων συνολικά έσοδα που μόνο για την περίπτωση του ΟΣΕ υπερβαίνουν τα 2.500.000 ευρώ.
Επειδή τα έσοδα αυτά προκύπτουν μέσα από την καταβολή των δημοτικών τελών, θεωρείται βέβαιη η είσπραξη, από τη στιγμή που έχουν βεβαιωθεί κιόλας από το γραφείο εσόδων του δήμου.
Τα έσοδα αυτά έχουν βεβαιωθεί πολύ πριν τις 31/7/2014 και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να κατατεθεί άμεσα μια τροπολογία στη Βουλή, που θα επιτρέπει την καταχώρηση τέτοιων εσόδων ως εισπραχθέντων, αφού πρόκειται για δημοτικά τέλη.
Η τροπολογία αυτή θα αφορά μόνο σε δήμους που έχουν βεβαιώσει τέτοια έσοδα πριν τις 31/7/2014.
Βέβαια υπάρχει και άλλη εναλλακτική πρόταση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός.
Αυτή  είναι να καταργηθεί από την αντιμνημονιακή Κυβέρνηση ο μνημονιακός νόμος 4093/2012 βάσει του οποίου καθορίστηκε ο νέος τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού των δήμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή της  διοίκησης Μαρινάκη καταψηφίσθηκε τότε από τον κ. Σταμούλη επειδή «δεν έχει διερευνηθεί η ανάληψη της υπόθεσης από μεγαρίτικο ή νεοπεραμιώτικο δικηγορικό γραφείο». Σήμερα η διοίκηση Σταμούλη συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία (και ορθά πράττει) και θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει σταδιακά  ένα σοβαρό χρηματικό ποσό και συγχρόνως θα μπορεί με την τροπολογία που θα περάσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. Συγχρόνως δεν θα χρειαστεί να χρεώσει περαιτέρω τους δημότες και το δήμο με ένα επιπλέον υφεσιακό μέτρο που ακούει στο όνομα δάνειο.
Αυτή τη λύση όφειλε να την είχε εισηγηθεί ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Πολυχρόνης, ο οποίος για ένα τόσο μείζον πρόβλημα του δήμου όλο αυτό το διάστημα τηρούσε «σιγή ιχθύος»  και το μόνο που ήξερε να εισηγηθεί ήταν το υφεσιακό μέτρο του δανείου.
Αντίθετα επέδειξε ζηλευτή «ετοιμότητα» με την άμεση απάντηση του σε δελτίο τύπου του συνδυασμού μας και μάλιστα στο ίδιο φύλλο τοπικής εφημερίδας, με την οποία όμως εκτέθηκε ανεπανόρθωτα για άλλη μια φορά
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η υφεσιακή πολιτική του κ. Σταμούλη ξεκίνησε πολύ νωρίς με την επιβολή της αύξησης των δημοτικών τελών κατά 13%, πάλι μετά από εισήγηση του κ. Πολυχρόνη!
Για τους παραπάνω λόγους  ο κ. Μαρινάκης τόνισε στον κ. Σταμούλη ότι έπρεπε να είχε καλέσει τους επικεφαλής από την αρχή του χρόνου. Τώρα και η τροπολογία θα είχε περάσει και ο δήμος θα είχε προϋπολογισμό.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί για αποκατάσταση της αλήθειας, ότι η πρόταση αυτή ετέθη αποκλειστικά από τον κ. Μαρινάκη και όχι από την αντιπολίτευση, όπως γενικόλογα γράφτηκε σε τοπική εφημερίδα.
Η ειλικρινής πρόθεση για συναίνεση από την πλευρά του κ. Σταμούλη θα τον είχε ωφελήσει πάρα πολύ, ειδικά στα πρώτα βήματα της διοίκησης του.
Όμως ο κ. Σταμούλης  επέλεξε να συνεχίσει στο δρόμο της λασπολογίας, της συκοφαντίας και του διχασμού.
Η παράταξη μας και ο κ. Μαρινάκης προσωπικά, θέλει να φανεί χρήσιμος στη σημερινή διοίκηση και σε κάθε ευκαιρία, όπως αυτή, προσπαθεί να βοηθήσει τη διοίκηση, προτείνοντας ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις.
Στον αντίποδα, ο κ. Σταμούλης  και η «αυλή» του διακατεχόμενοι από ιδιαίτερη εμπάθεια ειδικά στο πρόσωπο του τ. Δημάρχου κ. Μαρινάκη, συνεχίζουν να συκοφαντούν, να υβρίζουν και να υποβαθμίζουν το επίπεδο του  δημόσιου διαλόγου.
Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στο δρόμο που έχουν πάρει.
Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε το δήμο και τους δημότες μας, γιατί από αυτούς πήραμε αυτή την εντολή, καθήμενοι στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»