Αρνήθηκε η αντιπολίτευση του Δήμου Μεγαρέων να εγκρίνει απόφαση λήψης 25ετούς δανείου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να ισοσκελιστεί ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του 2015.
Η ανάλυση και συζήτηση του θέματος πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 8/6 αλλά τελικά η εισήγηση απορρίφθηκε δεδομένου ότι δεν επαρκούσε η πλειοψηφία των Συμβούλων της συμπολίτευσης.
Για να ισχύσει θα έπρεπε να υπερψηφισθεί από τα 2/3 των παρόντων Συμβούλων, δηλαδή 22 από τους 33.
Η ψηφοφορία ήταν αρνητική με 20 ψήφους υπέρ και 13 ψήφους κατά. Η λευκή ψήφος του κ. Γιάννη Μιχάλαρου προσμετράται ως αρνητική.

KOINO_DHMOTIKOY_SYMBOYLIOY_550
Εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και πιστωτές του Δήμου Μεγαρέων

Η Διοίκηση του Δήμου, μέσω του εισηγητή Αντιδημάρχου Οικονομικών Ιεροθέου Πολυχρόνη, δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους και να μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει είναι η λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αφού ήδη εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης πόρων μέσω επιχορηγήσεων από το κράτος.
Με το ποσό αυτό ο Δήμος πρωτίστως θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό αιτιολογώντας την ανάγκη να καλύψει οφειλές προηγουμένων ετών, δηλαδή χρέη τα οποία βρήκε η Διοίκηση Σταμούλη αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατεί να βρει άλλους πόρους να  ότι θα τα εξοφλήσει με έσοδα από άλλες πηγές.

Ο κ. Σταμούλης, στην σύντομη εισαγωγή του τόνισε με έμφαση ότι τυχόν άρνηση της πρότασης της πλειοψηφίας θα σημάνει μη πληρωμή των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου αλλά και ενδέχεται να κινδυνεύσει η μισθοδοσία των υπαλλήλων του στενού δημοτικού τομέα.
«Το ζητούμενο», είπε ο κ. Σταμούλης, «είναι να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός, να πληρώνονται οι υπάλληλοι και να γίνονται όλες οι άλλες λειτουργίες. Ο ισοσκελισμός είναι το ζητούμενο και ως παρεπόμενο θα πληρώσουμε και τις υποχρεώσεις»

Στην εισήγησή του ο κ. Πολυχρόνης τόνισε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτισθεί βάσει δεδομένων έως και 31/7/2014 και ότι ο μοναδικός διαθέσιμος τρόπος να κλείσει είναι ο δανεισμός..
Τόνισε επίσης ότι η πορεία του Δήμου ήταν προδιαγεγραμμένη από το 2013
Ανέφερε ακόμα ότι η παρούσα Διοίκηση, με σκοπό τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, έχει κάνει περικοπές και περιορισμό δαπανών όπως και εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΤΑ.
Επιχείρησε μάλιστα να απευθυνθεί στον πατριωτισμό των συμβούλων, ανεπιτυχώς όμως, κάνοντας λόγο για «ώρα ευθύνης» και «ιστορική απόφαση».

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση με κοινό αιτιολογικό ότι δεν είναι δυνατό να χρεώνεται ο λαός των Μεγάρων ακόμα περισσότερα χαράτσια αρχής γενομένης από την αύξηση 13% των δημοτικών τελών στην αρχή της περιόδου.
Δεν παρέλειψαν μάλιστα να υπενθυμίσουν στους παρόντες πόσο αρνητικός υπήρξε ο κ. Σταμούλης σε παρόμοια θέματα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση αρνούμενος την επιβολή κάθε είδους χαρατσιού στους δημότες.

Επιπροσθέτως δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στην αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και άτομα στα οποία ο Δήμος οφείλει χρήματα σε μια προσπάθεια συναισθηματικής φόρτισης αλλά και τακτικής εκφοβισμού προκειμένου να ληφθεί εκβιαστικά η συναίνεση των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με σημερινά, 10/6, δεδομένα ο Δήμαρχος συγκαλεί εκτάκτως την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης την Δευτέρα 15 Ιουνίου, ώρα 20:00 με σκοπό την ενημέρωση των μελών επί του θέματος.