Χωρίς υψηλούς τόνους και έντονες αναφορές, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 και μεταξύτων θεμάτων τα οποία συζήτησε ήταν ο προϋπολογισμός του 2016.
Όλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία συμπεριλάμβανε και το πρόγραμμα των έργων τα οποία θα επιδιώξει να εκτελέσει η διοίκηση του Δήμου μέσα στο 2016, αποτελεί κρίσιμο και σημαντικό στάδιο για την λειτουργία του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και οι Αντιδήμαρχοι Καράμπελας και Πολυχρόνης υπεραμύνθηκαν της σύνταξης του προϋπολογισμού και υποστήριξαν ότι μετά από έναν χρόνο αιματηρών οικονομιών και νοικοκυρέματος του Δήμου, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του 2016 αποτελεί ένα εφικτό μεταβατικό μέσον σε ένα καλύτερο 2017.
Υπεραμύνθηκαν επίσης και της απόφασης να συνάψουν δάνειο ύψους €6 εκατομμυρίων ώστε να μην περιέλθει ο Δήμος σε καθεστώς Δήμος Μεγαρέωνοικονομικής επιτήρησης, ένα είδος επίσημης πτώχευσης, η οποία θα τον οδηγούσε σε περιπέτειες.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα εξής έργα:

  • Ύδρευσης Κινέτας, προϋπολογισμός €6,7 εκατομμύρια
  • Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου νερών της βροχής στο Ακρογιάλι Νέας Περάμου προϋπολογισμός έργου συν κόστος μελέτης €5,185 εκατομμύρια
  • Παρεμβάσεις – επισκευές σε αθλητικές εγκαταστάσεις €300 χιλιάδες
  • Σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο τα αντλιοστάσια του δικτύου αποχέτευσης Νέας Περάμου €80 χιλιάδες
  • Εξοπλισμός Δημοτικού Γηροκομείου €74 χιλιάδες
  • Κοινωνική έρευνα – απογραφή των τσιγγάνων στον συνοικισμό Βλυχός €15 χιλιάδες
  • Προώθηση της γραφής στην κουλτούρα των τσιγγάνων στα Μέγαρα €85 χιλιάδες
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση τσιγγάνικων πολιτιστικών προϊόντων €85 χιλιάδες
  • Ταυτόχρονα συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Μεγάρων και αποχέτευση ακαθάρτων μεγάρων, Β’ φάση

Την διαφωνία του με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό εξέφρασε ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως έκθεση ιδεών και ως πλασματικό.
Χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στερείται οράματος και καινοτόμων δράσεων.

Ο Γιώργος Μπερδελής εξέφρασε την δυσπιστία του για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού επισημαίνοντας ότι στον προϋπολογισμό 2015 τον οποίο κατέθεσε η διοίκηση ενώ διαβεβαίωνε το σώμα ότι ήταν ειλικρινής, στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκρυβεί χρέος €3,5 εκατομμυρίων.
Έθεσε θέμα αξιοπιστίας λέγοντας «τώρα η διοίκηση ας αναλάβει τις ευθύνες της και να τα βγάλει πέρα»

Για έναν βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό μίλησε ο Αντώνης Χοροζάνης χαρακτηρίζοντας τον δήμο ως το τελευταίο σκαλοπάτι του κράτους το οποίο προσπαθεί να επιβάλει στον λαό φόρους.
Το αντιλαϊκό πρόσωπο της διοίκησης, είπε, φαίνεται από την περσινή αύξηση των δημοτικών τελών κατά 13% και το χαράτσι της λήψης δανείου €6 εκατομμυρίων.
«Δεν είναι ζήτημα αριθμών» κατέληξε, «είναι πολιτικό ζήτημα»
Και κατηγόρησε την διοίκηση ότι προχωρεί στην συρρίκνωση του Δήμου

Ως υφεσιακό, αναληθή  και άνευ οράματος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Γιάννης Μιχάλαρος. «Ο Δήμος λειτουργεί μόνο για να λειτουργούν οι υπηρεσίες και όχι προς όφελος των πολιτών»,, αιτιολόγησε.
Επί πλέον ο κ. Μιχάλαρος κατηγόρησε τα μέλη της διοίκησης για ατολμία δοθέντος ότι αφήνουν την ΔΕΥΑΜ να λειτουργεί χωρίς διοικητικό συμβούλιο και επιτρέπουν στον Ηρόδωρο και στην Δημοτική Επιχείρηση να λειτουργούν ενώ καταφεύγουν σε εξωτερικά λογιστικά γραφεία να ρυθμίζουν τις λογιστικές τους υποθέσεις.

Ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι προϊόν διαβούλευσης και ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα προϋπολογιζόμενα έσοδα με τα πραγματικά, όπως φαίνεται από την εφαρμογή του τρέχοντος προϋπολογισμού έκανε λόγο ο Μελέτης Λέλης, μέλος της συμπολίτευσης και ο οποίος υπερψήφισε και πρόγραμμα έργων και προϋπολογισμό.

Ο Κλεάνθης Βαρελάς  επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην σύνταξη του προϋπολογισμού θεωρώντας ότι θα έπρεπε να  είχε κληθεί να εκφράσει προτάσεις επί ενός προσχεδίου.
Δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό
Επειδή η διοίκηση δεν προχώρησε στη μείωση των χρεολυσίων των άλλων δανείων όπως είχε υποσχεθεί κατά την συζήτηση περί λήψης του δανείου, δεν συγκέντρωσε έσοδα, όπως είχε δεσμευθεί, από μεγάλες εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στον Δήμο και επειδή δεν προβλέπεται δαπάνη για κάλυψη εξόδων ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λευτέρης Παπαλευθέρης:
«Δεν υπάρχουν προβλέψεις για επενδύσεις.
Ο δήμος να γίνει επιχειρηματίας, ή τουλάχιστο να προσπαθήσει να επιχειρήσει εφόσον διαρκώς θα μειώνονται τα έσοδα και η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών»

Θανάσης Ζάλης
Καλεί τον Δήμαρχο να παραχωρήσει τα δημοτικά μίνι λεωφορεία για την μεταφορά αθλητών των τοπικών σωματείων.

Σταύρος Ν. Φωτίου
«Καταφέραμε αυτή τη χρονιά να πάμε τον Δήμο ένα κλικ παραπάνω
Ο προϋπολογισμός είναι μια σκληρή διαδικασία που η σύνταξή του επιβάλλεται από την κυβέρνηση και όλα βρίσκονται σε ασφυκτικό πλαίσιο.
Η διοίκηση Σταμούλη πορεύτηκε για ενάμιση χρόνο χωρίς προϋπογισμό, γεγονός ότι κατέστη αδύνατο να αποκαλύψει και να εφαρμόσει το πρόγραμμάτης.
Εξασφάλισε την μισθοδοσία του προσωπικού, έκανε ορθολογισμό δαπανών, μέσω αιματηρών οικονομιών.
Αν δεν έχεις προϋπολογισμό, τι ανάπτυξη να κάνεις, και μάλιστα χωρίς ΕΣΠΑ;
Τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε την ανάπτυξή μας. Από τον Φεβρουάριο και μετά θα μιλάμε επί του πρακτέου.
Από το 2016 θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας ανακόπτοντας τον αυξητικό ρυθμό των χρεών».

Υπέρ του προγράμματος εκτελεστέων έργων ψήφισαν οι Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος Κλεάνθης Βαρελάς.
Κατά, οι Γ. Μπερδελής, Π. Μαργέτης, Α. Χοροζάνης και Ι. Μιχάλαρος.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν μόνο οι Σύμβουλοι της συμπολίτευσης ενώ καταψήφισαν οι Ι. Μαρινάκης, Ε. Παπαλευθέρης, Α. Ζάλης, Γ. Μπερδελής, Π. Μαργέτης, Α. Χοροζάνης, Ι. Μιχάλαρος και ο ανεξάρτητος Κλεάνθης Βαρελάς.